szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felgyorsultak az események Németországban a melegházasság bevezetésével kapcsolatban. A ciklus utolsó előtti vagy utolsó ülésén szavazhatnak a Bundestag képviselői, miután kedden történt az ügyben egy újabb fontos lépés.

Felmentette a frakciófegyelem alól a CDU/CSU parlamenti képviselőit a melegházasság ügyében a pártszövetség vezetője, Angela Merkel. A kancellár a frakció keddi ülésén résztvevők beszámolói szerint azzal érvelt, hogy lelkiismereti ügyről van szó.

Előzőleg a CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezte, hogy a Bundestag a héten szavazzon a melegházasság bevezetéséről. Arra hivatkoztak, hogy szaván fogják a kancellárt, aki hétfőn jelezte: már nem utasítja el a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt.

A frakciófegyelem feloldását a pártszövetség mindkét tagja, vagyis Angela Merkel pártja, a CDU és a bajor testvérpárt, a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU vezetősége egyaránt támogatja. Arra kérik a képviselőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson, és aki elutasítja a melegházasságot, tartsa tiszteletben azok véleményét, akik egyetértenek az azonos nemű pártok teljes egyenjogúsításával.

A Bundestag előtt több javaslat fekszik, mert az ellenzéki pártok és az SPD is kezdeményezte már a melegházasság bevezetését. A javaslatok lényege azonos: valamennyi a polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának kiegészítését irányozza elő azzal, hogy azonos nemű párok is házasságra léphetnek. Valamennyi javaslat régóta a Bundestag előtt van, de a koalíciós pártok közötti viták miatt eddig elakadtak a jogi bizottságban.

Az SPD azt a tervezetet akarja szavazásra bocsátani, amelyet Rajna-vidék-Pfalz tartomány szociáldemokrata vezetésű kormánya terjesztett elő a törvényhozás tartományokat képviselő kamaráján, a Bundesraton keresztül.

Az elképzelés szerint a tervezetet a jogi bizottság szerdai ülésén elfogadják és a módosítás nélkül előterjesztik szavazásra. A szavazást csütörtökön vagy pénteken, a végéhez közeledő törvényhozási ciklus utolsó előtti vagy utolsó rendes parlamenti ülésnapján tartják. A frakciófegyelem feloldása után biztosra vehető, hogy a Bundestag megszavazza a melegházasság bevezetését.

Azért van feszültség a pártok között

A CDU/CSU frakcióvezetője, Volker Kauder a képviselőcsoport keddi ülése előtt élesen bírálta az SPD-t a koalíciós egyeztetés nélkül tett lépés miatt. A szociáldemokraták "visszaéltek a koalíciós pártok közötti bizalommal", és bebizonyították, hogy "a mai nehéz időkben nem tudnák kormányozni az országot felelősségteljesen" – mondta. Kiemelte, hogy nagyon érzékeny témáról van szó, amelyet nem lenne szabad előkészítés nélkül, egyik napról a másikra szavazásra vinni.

Az SPD szerint lépésük nem jelenti a koalíciós partneri viszony megsértését. A javaslat eljuttatása a szavazásig "logikusan következik az egyetértésből, miszerint a szavazás erről a törvénytervezetről lelkiismereti kérdés" – mondta Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője.

Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt kiállt a koalíció folytatása mellett. Szerinte az SPD a melegházasság ügyétől függetlenül megbízható partnerként kitart a CDU/CSU mellett a ciklus végéig.

Angela Merkel és Horst Seehofer pártszövetsége azután határozott a frakciófegyelem feloldásáról, hogy valamennyi lehetséges következő koalíciós partner, így az SPD, a Zöldek és a liberális FDP világossá tette: nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a szeptember 24-ei Bundestag-választás után kezdődő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

Angela Merkel hétfőn este Berlinben a Brigitte című női magazin fórumán egy férfi azon kérdésére, hogy mikortól nevezheti majd férjének partnerét, azt válaszolta: nem tartja helyesnek, hogy a vetélytársak pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését, és a CDU/CSU másként kíván eljárni.

"Azt szeretném, hogy a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés" – mondta Merkel. Tudomásul kell venni, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják, mint a házasok, a gyermekeknek pedig jobb lehet, ha egy azonos nemű párnál nevelkednek, ha házas szüleik bántalmazó kapcsolatban élnek – tette hozzá.

A CDU/CSU nem akar "többségi döntéssel keresztülverni" valamilyen irányvonalat a melegházasság ügyében, hanem olyan helyzetet akar teremteni, amelyben mindenki a lelkiismerete alapján foglalhat állást. Ez esetleg a következő törvényhozási ciklusban történhet meg – jelezte még hétfőn Angela Merkel.

A kancellár állásfoglalása az SPD szerint viszont azt jelenti, hogy nem kell a következő ciklusig várni, mert megnyílt az út a melegházasság előtt. "A labda a tizenegyes ponton van, és nincs a kapuban védő. Ezt be kell rúgni" – mondta Thomas Oppermann.

Az első kommentárok szerint Angela Merkel "taktikai irányváltást" hajtott végre, hogy kifogja a szelet a vetélytársak vitorlájából. Manővere révén a melegházasság kikerülhet a politikai viták témái közül, és így a választási kampány kevésbé lesz megosztó és ideológiai jellegű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság