szerző:
MTI

Felgyorsultak az események Németországban a melegházasság bevezetésével kapcsolatban. A ciklus utolsó előtti vagy utolsó ülésén szavazhatnak a Bundestag képviselői, miután kedden történt az ügyben egy újabb fontos lépés.

Felmentette a frakciófegyelem alól a CDU/CSU parlamenti képviselőit a melegházasság ügyében a pártszövetség vezetője, Angela Merkel. A kancellár a frakció keddi ülésén résztvevők beszámolói szerint azzal érvelt, hogy lelkiismereti ügyről van szó.

Előzőleg a CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezte, hogy a Bundestag a héten szavazzon a melegházasság bevezetéséről. Arra hivatkoztak, hogy szaván fogják a kancellárt, aki hétfőn jelezte: már nem utasítja el a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt.

A frakciófegyelem feloldását a pártszövetség mindkét tagja, vagyis Angela Merkel pártja, a CDU és a bajor testvérpárt, a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU vezetősége egyaránt támogatja. Arra kérik a képviselőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson, és aki elutasítja a melegházasságot, tartsa tiszteletben azok véleményét, akik egyetértenek az azonos nemű pártok teljes egyenjogúsításával.

A Bundestag előtt több javaslat fekszik, mert az ellenzéki pártok és az SPD is kezdeményezte már a melegházasság bevezetését. A javaslatok lényege azonos: valamennyi a polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának kiegészítését irányozza elő azzal, hogy azonos nemű párok is házasságra léphetnek. Valamennyi javaslat régóta a Bundestag előtt van, de a koalíciós pártok közötti viták miatt eddig elakadtak a jogi bizottságban.

Az SPD azt a tervezetet akarja szavazásra bocsátani, amelyet Rajna-vidék-Pfalz tartomány szociáldemokrata vezetésű kormánya terjesztett elő a törvényhozás tartományokat képviselő kamaráján, a Bundesraton keresztül.

Az elképzelés szerint a tervezetet a jogi bizottság szerdai ülésén elfogadják és a módosítás nélkül előterjesztik szavazásra. A szavazást csütörtökön vagy pénteken, a végéhez közeledő törvényhozási ciklus utolsó előtti vagy utolsó rendes parlamenti ülésnapján tartják. A frakciófegyelem feloldása után biztosra vehető, hogy a Bundestag megszavazza a melegházasság bevezetését.

Azért van feszültség a pártok között

A CDU/CSU frakcióvezetője, Volker Kauder a képviselőcsoport keddi ülése előtt élesen bírálta az SPD-t a koalíciós egyeztetés nélkül tett lépés miatt. A szociáldemokraták "visszaéltek a koalíciós pártok közötti bizalommal", és bebizonyították, hogy "a mai nehéz időkben nem tudnák kormányozni az országot felelősségteljesen" – mondta. Kiemelte, hogy nagyon érzékeny témáról van szó, amelyet nem lenne szabad előkészítés nélkül, egyik napról a másikra szavazásra vinni.

Az SPD szerint lépésük nem jelenti a koalíciós partneri viszony megsértését. A javaslat eljuttatása a szavazásig "logikusan következik az egyetértésből, miszerint a szavazás erről a törvénytervezetről lelkiismereti kérdés" – mondta Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője.

Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt kiállt a koalíció folytatása mellett. Szerinte az SPD a melegházasság ügyétől függetlenül megbízható partnerként kitart a CDU/CSU mellett a ciklus végéig.

Angela Merkel és Horst Seehofer pártszövetsége azután határozott a frakciófegyelem feloldásáról, hogy valamennyi lehetséges következő koalíciós partner, így az SPD, a Zöldek és a liberális FDP világossá tette: nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a szeptember 24-ei Bundestag-választás után kezdődő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

Angela Merkel hétfőn este Berlinben a Brigitte című női magazin fórumán egy férfi azon kérdésére, hogy mikortól nevezheti majd férjének partnerét, azt válaszolta: nem tartja helyesnek, hogy a vetélytársak pártpolitikai üggyé akarják tenni a házasság kérdését, és a CDU/CSU másként kíván eljárni.

"Azt szeretném, hogy a választási kampány ellenére tiszteletteljes módon folytassuk ezt a vitát, és nagy megértéssel forduljunk azok felé, akiknek nehezükre esik egy ilyen döntés" – mondta Merkel. Tudomásul kell venni, hogy az azonos nemű párok ugyanazokat az értékeket vallják, mint a házasok, a gyermekeknek pedig jobb lehet, ha egy azonos nemű párnál nevelkednek, ha házas szüleik bántalmazó kapcsolatban élnek – tette hozzá.

A CDU/CSU nem akar "többségi döntéssel keresztülverni" valamilyen irányvonalat a melegházasság ügyében, hanem olyan helyzetet akar teremteni, amelyben mindenki a lelkiismerete alapján foglalhat állást. Ez esetleg a következő törvényhozási ciklusban történhet meg – jelezte még hétfőn Angela Merkel.

A kancellár állásfoglalása az SPD szerint viszont azt jelenti, hogy nem kell a következő ciklusig várni, mert megnyílt az út a melegházasság előtt. "A labda a tizenegyes ponton van, és nincs a kapuban védő. Ezt be kell rúgni" – mondta Thomas Oppermann.

Az első kommentárok szerint Angela Merkel "taktikai irányváltást" hajtott végre, hogy kifogja a szelet a vetélytársak vitorlájából. Manővere révén a melegházasság kikerülhet a politikai viták témái közül, és így a választási kampány kevésbé lesz megosztó és ideológiai jellegű.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Megszűnik Bokros Lajos pártja

Megszűnik Bokros Lajos pártja

Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?

Ki a jobb fotós: Katalin hercegnő vagy Harry herceg?

A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park

A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park