szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iraki kormányerők visszafoglalták az an-Núri mecset romjait, ezzel jelképes győzelmet arattak Moszulban. A sokat szenvedett várost egyes hírek szerint megtisztították a terroristáktól, más források szerint kétszázan még harcolnak Moszulban.

Befellegzett az Iszlám Állam terrorszervezet "hamis államának" – mondta Haider al-Abádi iraki miniszterelnök, miután csütörtökön a kormányerők elfoglalták annak a moszuli nagymecsetnek a romjait, amelyben a dzsihadisták három évvel ezelőtt kikiáltották "kalifátusukat".

"Az an-Núri mecsetnek és az al-Hadba minaretnek a visszatérése a nemzethez az Iszlám Állam hamis államiságának végét jelzi" – mondta Abádi. A kormányfő megfogadta, hogy az iraki erők le fogják vadászni az utolsó emberig a terroristákat, megölve vagy őrizetbe véve őket.

©

Várható, hogy a szélsőségesek ellen indított hadműveletek lezárultával Abádi hamarosan "győzelmi beszédet" mond Nyugat-Moszulban. Értesülések szerint továbbra is mintegy 200 terrorista harcol a városban.

Az egyesült arab emírségekbeli Sky News Arabíja hírtelevízió a nap folyamán Moszul teljes felszabadításáról számolt be az iraki védelmi minisztériumra hivatkozva.

"Az IÁ kezén nem maradt egyetlen moszuli városnegyed sem. A lázadóknak nincs más lehetőségük, mint a kapituláció. Az IÁ iraki jelenlétének örökre befellegzett" – idézte a hírtévé a tárca közleményét.

Az an-Núri nagymecset elfoglalása mindenesetre jelképes győzelem az iraki erők számára, amelyek több mint nyolc hónapja ostromolják Moszult. Az északi város gyakorlatilag az Iszlám Állam iraki fővárosa volt. A dzsihadisták egy héttel ezelőtt felrobbantották a középkori építésű mecsetet és a híres ferde – "púpos" – minaretet, amikor az Egyesült Államok támogatta iraki erők az előrenyomulás közben elkezdtek közelíteni az épületegyüttes felé. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy egy amerikai légicsapás döntötte romba.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!