szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pozitív mérleget vont júniusi budapesti, majd azt követő prágai bemutatkozó látogatásáról Alexander Van der Bellen osztrák államfő. Arra is reagált, hogy Orbán Viktor szerint fáj az osztrákoknak, hogy nincsenek benne a V4-ek csoportjában.

"Mindenütt baráti fogadtatásban volt részem " - közölte Alexander Van der Bellen zöldpárti elnök, utalva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Milos Zeman cseh államfővel lezajlott találkozójáról.

"Egyik országgal kapcsolatban sincs semmi okom panaszra, mindenütt szívélyes volt a fogadtatás" - jelentette ki Van der Bellen.

A januárban beiktatott osztrák államfő mindezt azzal is magyarázta, hogy mindkét országban Ausztria a legnagyobb befektetők egyike.

Van der Bellen kedden Salzburgban a hagyományosnak számító osztrák-horvát-szlovén államfői találkozó házigazdája volt. Azt mondta, jelenleg nem látja annak esélyét, hogy Bécs, Zágráb és Ljubljana "a visegrádi négyek mintájára" működjenek együtt. 

Az államfő ugyanakkor az APA szerint reagált Orbán Viktor kormányfő közelmúltban elhangzott kijelentésére, amely szerint az osztrákoknak fáj, hogy nincsenek benne a V4-együttműködésben, továbbá Ausztriát társtalan országnak nevezte.

Van der Bellen szerint Ausztria nem szigetelődött el Európában és nem lát semmi okot arra, hogy Ausztria bekapcsolódjon a visegrádi együttműködésbe.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Lefilmezték, ahogyan autó csapódik az M7-esen a közútkezelő nagy sárga dobozába

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását

Dunaferr: Ukrán érdekcsoport próbálja szétzilálni a vállalat irányítását