szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Sok az üres szálláshely, Karintiában ezért ezekre irányítják a menedékkérőket. Aki megkapta a menedékstátuszt, és ki tudja fizetni, már bérelhet lakást.

Ausztria Karintia tartományában júliustól tilos magánszálláson lakniuk a menedékkérőknek, mert több száz üres befogadóhely van – írja a Der Standard című osztrák lap. Magánszállást csak a menedékkérelemre jogosultak és a kiegészítő védelemmel rendelkezők vehetnek igénybe.

A kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, de akár halálbüntetés várhat rájuk, ha hazatérnének.

A karintiai menekültügyi illetékes úgy tájékoztatta a Der Standardot, hogy a tartományban 600 befogadóhely áll üresen, és a "jövőbeli bizonytalan fejlemények" miatt egyelőre nem zárják be ezeket a szálláshelyeket.

Ausztriában a menedékkérők alapellátást kapnak. A menedékstátusszal rendelkezők már nagyobb összegű szociális segélyre jogosultak, a támogatások összege a tartományi előírások szerint változhat.

A menedékkérelem benyújtását követően szervezett befogadóhelyeken vagy magánszállásokon kapnak helyet. A magánszállásokon csekély bérleti díjat kell fizetni, a Diakonie segélyszervezet tájékoztatása szerint egy személytől 120 euró, családoktól 240 euró havidíj kérhető el. Eltekintenek továbbá a kezdeti magas kiadásoktól, vagyis a kauciótól, a lakásközvetítői jutaléktól és a felújítási költségektől. A lakást legalább hat hónapig kell igénybe venni, a bérlő a menekült vagy az őt képviselő civil szervezet.

Az Asylkoordination nevű jogvédő szervezet vezetője, Anny Knapp elutasítja a karintiai döntést. Ha a menekültek magánlakást bérelhetnek, úgy ez kezdetben segíti őket, hogy "megtalálják a helyüket" – vélte.

A Der Standard a belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölte, hogy 2017 első félévében körülbelül 12 500 menedékkérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, fele annyi, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Már csak napjai vannak Trumpnak, mégis újabb szankciókat hozott Irán ellen

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak