szerző:
hvg.hu

Lemondott Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője helyi idő szerint péntek reggel - jelentették fehér házi források alapján az amerikai lapok.

Trump marasztalta, de Spicer nem akart maradni – az első hírek szerint így ért véget a Fehér Ház szóvivőjének karrierje, nagyjából fél évvel az amerikai elnök hivatalba lépése után. Fehér házi források szerint Sean Spicer azután mondott fel, hogy elfogadta a Fehér Ház kommunikációs igazgatói posztját Anthony Scaramucci New York-i pénzügyi szakember, Donald Trump elnökválasztási kampányának egyik támogatója – írják a CNN oldalán.

Spicer kapcsolata meglehetősen hullámzó volt az újságírókkal, és következetesen képviselte azt a stílusváltást, ami Donald Trump hivatalba lépésével érkezett a sajtókapcsolatok terén.

A Fehér Ház távozó szóvivőjét az újságírókhoz való viszonya miatt többször kipécézték a Saturday Night Live című műsorban. Melissa McCarthy parodizálta Spicert, aki a sajtótájékoztatóin nekirontott elektromos meghajtású pulpitusával a kellemetlent kérdező újságíróknak, pelenkába öltöztette és ketrecbe záratta a CNN tudósítóját, a New York Times újságíróját egyszerű kreténnek állította be, de az is előfordult, hogy poroltóval fújt ágyékon egy szemtelenkedő riportert.

Sean Spicer lemondására a Twitteren többen a Saturday Night Live-ból vett képekkel reagáltak, és azon aggódtak, hogy kiből fog ezután Melissa McCarthy hülyét csinálni a műsorban.

Anthony Scaramucci neve egyebek mellett a CNN-nél nemrég felmondott három újságíró ügyéből lehet ismerős. A hírcsatorna júniusban visszavont egy orosz vonatkozású riportot, amely Anthony Scaramucci és egy orosz bankár közötti állítólagos egyeztetésről szólt. Meg nem nevezett források alapján az anyagban azt állították: a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálatot folytat egy tízmilliárd dolláros orosz befektetési alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev és Anthony Scaramucci közötti megbeszélés ügyében. A találkozót a CNN szerint Trump beiktatási ünnepsége előtti napokban tartották. A CNN állította: demokrata párti szenátorok tudni szeretnék, hogy a megbeszélésen valóban szó volt-e az Oroszország ellen hozott szankciók feloldásáról, amely az orosz befektetési alapot is érintette volna.  

CNN arra hivatkozva vonta vissza a riportot, hogy az nem felelt meg a szerkesztési szabványoknak, és írásban kértek bocsánatot Anthony Scaramuccitól, aki a bocsánatkérést elfogadta.

Anthony Scaramucci
©

Scaramucci Mike Dubke kommunikációs igazgatót váltja majd, aki májusban nyújtotta be lemondását. A tisztséget  azóta átmenetileg Spicer töltötte be. A kockázatialap-kezelő pénzügyi szakember kinevezését nemcsak Spicer fogadta ellenérzéssel, hanem - például a Politico című lap információi szerint - Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke is ellenzi. Ugyanakkor a Fehér Ház nevük elhallgatását kérő más tisztségviselői kifejezett örömmel fogadták a kinevezés hírét, mert - mint a CNN hírtelevízió hivatkozott rájuk - a szakember a kongresszus egyes demokrata párti törvényhozói körében is bizalmat élvez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!