szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A most 59 éves orvos pályafutása során több mint ezer beteget kezelt, és több százat közülük úgy operált meg, hogy erre nem is lett volna szükség. Mindezt azért tette, hogy felvegye a műtétek után járó társadalombiztosítási pénzt. Volt olyan nő, akinek eltávolította mindkét mellét, teljesen feleslegesen.

Szükségtelenül okozott fájdalmat rengeteg betegének egy mellműtétekre szakosodott nagy-britanniai sebész. Ian Paterson büntetését a Fellebbviteli Bíróság csütörtökön 15-ről 20 évre súlyosította. Az orvost májusban csukták le, héthetes tárgyalás után, a csütörtöki tárgyalásra videókapcsolaton keresztül jelentkezett be a börtönből.

Paterson a magánszektorban dolgozott, több ezer ember fordult meg a praxisában. Áldozatainak azt mondta, hogy rákosak, vagy túl nagy náluk a rák kockázata, miközben ez sok esetben nem volt igaz, vagy eltúlzott mértékű volt a kockázat megítélése. Több száz embert műtött meg teljesen feleslegesen.

Egy nőnek mindkét mellét eltávolította. Ő azt mondta újságíróknak, hogy a barbár és szükségtelen műtét miatt elvesztette a munkáját, az otthonát és tönkrement a házassága.

A sebészt májusban Notthinghamben ítélték el, akkor tizenhét ember szándékos megsebzése miatt. Később még három beteg felesleges operációját is rábizonyították, de a tönkretett páciensek száma ennél jóval nagyobb.

A Fellebbviteli Bíróságon az ügyet tárgyaló három bíró közül az egyik azt mondta a csütörtöki határozat indoklásakor, hogy az orvos betegei brutális kezelést kaptak, amely sebezhetővé, bizalmatlanná tette őket, többen pszichés problémákkal küszködnek azóta is.

A tárgyaláson Paterson képviselője is elismerte, hogy nagyon súlyos bűncselekményekről van szó. Elmondta azt is, hogy az orvost a többi rabtól elkülönítve tartják a börtönben.

Az öt évvel hosszabb börtönbüntetésről szóló határozatot elégedetten fogadták a horrorsebész áldozatai. Paterson magánbetegei közül több mint ötszázan kártérítést követelnek a borzalmak miatt, ügyüket októberben tárgyalja a brit legfelsőbb bíróság – derül ki a BBC összefoglalójából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!