szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tagja többé Donald Trump ipari tanácsának a Merck gyógyszeripari cég vezérigazgatója, Kenneth Frazier. A cégvezető szerint az Egyesült Államok vezetőinek világosan el kell ítélniük a gyűlölet, a bigottság és a magukat felsőbbrendűnek tartók megnyilvánulásait.

Lemondott posztjáról Donald Trump Amerikai Ipari Tanácsának egyik tagja a Merck & Co vezérigazgatója, az afroamerikai Kenneth Frazier. Frazier közölte, azért távozik a testületből, hogy kiálljon az intolerancia és a szélsőségek ellen – jelentette a Reuters. Az Independent egyenesen úgy fogalmaz, hogy Frazier azért mondott le, mert az elnök nem ítélte el a rasszizmust a charlottesville-i erőszak után.

Kenneth Frazier
©

Frazier eddig az egyetlen vezérigazgató Trump tanácsadó testületéből, aki ilyet lépett. Korábban vezető demokrata és republikánus politikusok is bírálták az elnök válaszát a Virginiában elszabadult erőszakra.

A charlottesville-i események egy jobbos tüntetésből kiindult, fehér felsőbbrendűséget hirdető fáklyás felvonulással kezdődtek péntek este, majd az után torkolltak erőszakba, amikor egy autó másnap az ellentüntetők közé hajtott, és egy embert megölt. Trump erre úgy reagált, hogy a dolognak több oldala van, és ezzel valamennyi politikai oldal haragját kivívta, mert nem kifejezetten a szélsőjobboldalt ítélte el.

Frazier a lemondása alkalmából kiadott közleményben úgy fogalmazott: "Amerika vezetőinek tiszteletben kell tartaniuk alapvető értékeinket azzal, hogy érthetően elítélik a gyűlölet, a bigottság és a magukat felsőbbrendűnek tartók megnyilvánulásait, amelyek szembemennek azzal az amerikai ideával, miszerint minden ember egyenlőnek született."

"Mint a Merck vezérigazgatója, személyes felelősségemnek tartom, hogy kiálljak az intolerancia és a szélsőségek ellen" – írta.

Trump a maga stílusában máris reagált Frazier távozására a Twitteren, mondván: most, hogy lemondott testületi tagságáról, "több ideje marad CSÖKKENTENI A LENYÚLÓS GYÓGYSZERÁRAKAT!"

A Merck részvényeinek ára a mai napon 0,8 százalékot emelkedett a New York-i tőzsdén, összhangban a piaci tendenciával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Jelentősen csökkent az autólopások száma tavaly – itt a lista a legnépszerűbb márkákkal

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól