szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar külügyminisztérium kedd este megerősítette, hogy egy magyar állampolgár is meghalt, amikor fa dőlt egy vallási fesztivál résztvevőire a Portugáliához tartozó Madeirán.

A kórházba szállítás után életét vesztette egy magyar állampolgár a Madeira szigetén történt fakidőlés után – közölte a hvg.hu-val kedd este a Külgazdasági és Külügyminisztérium.  

A tájékoztatás szerint Lisszaboni Magyar Nagykövetség felvette a kapcsolatot az elhunyt családjával és minden konzuli segítséget megad a hozzátartozóknak. A Madeira szigetén tartózkodó tiszteletbeli magyar konzul a helyszínről segíti az ügyintézést, illetve folyamatos kapcsolatot tart fent a kórházzal és az illetékes hatósági szervekkel. A Lisszaboni Magyar Nagykövetség nem tud arról, hogy más magyar állampolgárok is érintettek lennének a tragédiában – tették hozzá.

Az utolsó hírek szerint összesen tizenkét ember halt meg, amikor rádőlt egy kétszáz éves tölgy egy vallási ünnepség résztvevőire egy szabadtéri kegyhelyen a Portugáliához tartozó Madeira szigetén. A fát már korábban veszélyesnek nyilvánították. A portugál köztévé korábban 35 sérültről adott hírt, más források ennél kevesebb sérültet említettek. A Funchal Noticias szerint 52-en sérültek meg.

A hívők a sziget Funchal nevű fővárosától körülbelül 5 kilométerre lévő botanikus kertben egy forrásnál gyűltek össze, ahol egy Mária-kegyhely van. A Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént.

Público című lap szerint a 200 éves tölgyfát már három éve veszélyesnek minősítették, és arra figyelmeztettek, hogy bármikor kidőlhet. Valószínűleg gyökerestől szakadt ki a földből, állítólag üreges volt már. Az áldozatok a fa mellett lévő kegytárgyboltban akartak gyertyát venni.

A magyar sérült állapotáról eleinte eltérő információk érkeztek: a források egy részében azt írták, hogy megsérült, más lapok viszont azt közölték, hogy meghalt. A hvg.hu ezután kért tájékoztatást az ügyben a lisszaboni nagykövetségtől, majd a magyar külügyi tárcától. Azt nem közölték, hány éves a magyar áldozat, nem tudni azt sem, voltak-e vele hozzátartozók, vagy esetleg egyedül érkezett a helyszínre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak