szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai kormány négy vállalatot választott ki csütörtökön a mexikói határfal prototípusainak elkészítésére.

A belbiztonsági minisztériumhoz tartozó, határőrizeti szervekért felelős főigazgató-helyettes, Ronald Vitiello azt mondta, egy alabamai, egy arizonai, egy texasi és egy Mississippi államban lévő vállalkozás készítheti a prototípusokat, amelyeket az amerikai-mexikói határ San Diego melletti szakaszán kell felépíteniük. A szövetségi kormányzat ezek elkészülte után hozza meg a végleges döntést a megbízásról.

A vállalatok kiválasztását és megbízását Vitiello mérföldkőnek nevezte Donald Trump elnök ígéretének megvalósításában. Közölte azt is: a felépítendő falmintáknak "alternatív anyagokból" kell készülniük, ennek részleteit a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A hatóság szerint a prototípusok kilenc méter magasak és mintegy kilenc méter szélesek lesznek.

Az építkezés költségeit a 2017-es pénzügyi évben rendelkezésre álló, a kongresszus által már megszavazott keretből finanszírozzák.

Az amerikai-mexikói határon építendő fal Donald Trump választási kampányának egyik fő ígérete volt, és az elnök kitart az építkezés mellett. A hét elején egyik Twitter-üzenetében megismételte, hogy a határfal költségeit Mexikónak kell majd kifizetnie, a közép-amerikai állam azonban ezt többször is visszautasította. A kongresszus egyelőre a kértnél kisebb összeget különített el erre a célra, és a jövő héten a vakációról visszatérő törvényhozók ismét megvitatják a kérdést. Donald Trump a múlt héten egy arizonai nagygyűlésen még azt is kijelentette: "ha a kormányzat működését is le kell állítani, a falat akkor is megépítjük".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

70 ezerszer kértek ingyenes bérletet Budapesten az álláskeresők

Márciusban indulhat útjára az új magyar műhold

Márciusban indulhat útjára az új magyar műhold

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég

Tiltólistára tette Amerika a Xiaomit, a Huawei sorsára juthat a cég