szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jemenben egyre pokolibb a helyzet: a harcoló felek válogatás nélkül támadnak civileket, 10 ezer ember halt már meg a szaúdi beavatkozás óta. Az ENSZ jelentése elkeserítő a világ elfeledett háborújáról.

Nem lehet máshogy fogalmazni, az al-Kaida ellenes terrorelleni harcban Jemenben a szaúd-arábiai koalíciós erőket a legkevésbé sem érdeklik a civilek. Az ENSZ jelentés szeriont az elmúlt 13 hónapban 933 civilt öltek meg a katonák, és 1423-at sebesítettek meg. A lakott területek, infrastruktúrák mellett temetési meneteket, magánhajókat is értek légicsapások. A jelentés kiemeli, hogy a civilek akár közvetlen célponttá váltak, azaz nem tévedésről van szó, amikor támadás érte őket. A koalíciós erőket egyáltalán nem érdekli semmilyen megfontolás. Az ENSZ képviselője, Zeid Ra'ad Al Husszein sem tud mást csinálni, mint jobb belátásra kérni a harcoló feleket. Jemen jelenleg négy területre oszlik, a nyugati részeket a huti erők tartják ellenőrzésük alatt, a két középső területet a Hadi elnökhöz lojális erők, illetve az al-Kaida, a legkeletibb negyedet pedig megint az elnökhöz lojálisak.

A szaúdi beavatkozás óta 10 ezer civil halt meg, 47800 pedig megsebesült. 3 millió jemeni kellett elhagyja otthonát, 200 ezer ember kellett külföldre meneküljön, és a 26 millió lakosból 17 millió szenved élelmiszerhiánytól.

©

(al-Dzsazira)

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

És akkor hitelmoratórium lett a több vírusteszt helyett

Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók