Tetszett a cikk?

A politikus a regisztrációs központ bezáratását kérte a hatóságoktól.

A Lampedusán működő regisztrációs központ (hot spot) bezárását kérte az olasz belügyminisztériumtól Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere arra hivatkozva, hogy a migránsok veszélyeztetik a közbiztonságot - jelentette az olasz sajtó vasárnap.

A szigetet június óta vezető Salvatore Martello hétvégén tartott első sajtótájékoztatóján a Lampedusán található regisztrációs központ bezárását sürgette. A polgármester kijelentette: a hot spot "semmire nem jó", csak Lampedusát veszélyezteti.

Salvatore Martello elmondta, hogy a központban jelenleg 180 tunéziai tartózkodik, aki szabadon elhagyhatja a tábort. "Bűnöznek, lopnak, a presszókba járnak berúgni, az utcán a nőket molesztálják" - mondta a mintegy 6 ezer lakosú sziget polgármestere.

Lampedusára a nyolcvanas évek végétől érkeznek migránsok Észak-Afrikából. A szigeten működő bevándorlóközpontot 2015-ben regisztrációs központtá alakítottak át. Volt időszak, amikor tízezren is tartózkodtak a táborban, jóval meghaladva a helyi lakosok számát. A táborban gyakori volt a tüntetés, gyújtogatás, ezért többször is kiürítették, Olaszország más részeire szállítva innen a migránsokat.

Ferenc pápa első látogatása Lampedusára vezetett 2013 júniusában. A sziget korábbi polgármestere, Giusi Nicolini idén UNESCO-békedíjat kapott a migránsok befogadásáért. Nicolini úgy kommentálta utódja szavait, hogy Salvatore Martello "terrorizmust szít".

A korábbi polgármester szerint Lampedusán csak egy lopási eset történt, és a sziget közbiztonsága nem veszélyes, ezt bizonyítja, hogy tele van turistákkal. Giusi Nicolini elismerte azonban, hogy Tunéziából folyamatosan érkeznek migránsok, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak, ezért vissza kell toloncolni őket, ez azonban az olasz hatóságok késedelme miatt lassan történik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Bartók-darab nevét vette fel az Alapjogvédő Iroda

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Így lehet zöld rendszámmal is könnyen parkolási bírságba futni

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét

Egy kutatás szerint nem férfi, hanem nő írta a világirodalom egyik legrégebbi szövegét