hvg.hu Világ

Merkel: az év emberéből az év lúzere?

Nem látszik menekültügyben a megoldás. Ha nincs közös európai cselekvés, csak rossz forgatókönyvek vannak. Aki ma Angela Merkelen kárörvendően mosolyog, az jobb, ha ezt az eszébe vési.

MTI Világ

Három menekültügyi hotspot lesz Görögországban

A szerdai EU csúcs határozata alapján megindítják a menekültügyi hotspotok kialakítását Görögországban és Olaszországban, előbbi bejelentette, hogy már októberben kialakítják az első három regisztrációs állomást Leszbosz, Kósz és Lérosz szigetén.

hvg.hu Világ

Merkel: A menekültek alkalmazkodjanak a német értékekhez

A menekültektől elvárják, hogy alkalmazkodjanak a német értékekhez - hangsúlyozta a német kancellár, aki úgy véli: a menekültkrízissel való megküzdés hosszú távon hagy nyomot kontinensünkön. Az EU határainak konzekvens védelme, illetve a menekültek előzetes kiválasztása a hotspotokban a krízis elhárításának sarokpontjai Merkel szerint.

Bogár Zsolt - Kálmán Attila Itthon

Orbán már kezdte jól érezni magát – de akkor jött Európa

Nem kell az EU-nak Orbán milliárdokból felépített határzára. Ausztria még abba is beleegyezik, hogy Magyarország simán átengedje az országon a menekülteket, ha kerítés nélkül nem tudja a határait ellenőrizni. A kormányfő eddig nyerésben volt a bevándorlás-ügynek köszönhetően, kérdés, mihez kezd most, hogy Brüsszelnek nem kell a gyoda.

hvg.hu Itthon

FT: Ezért nem kér Orbán az EU-s menekültügyi rendszerből

A Financial Times szerzője külön cikkben magyarázza el olvasóinak, hogy Magyarország miért akar mindenáron kimaradni az uniós menekültügyi programból, a kvótarendszerből és a hotspotok felállításából. Az ország lényegében egy óriási menekültelosztó központtá válna, ebből pedig nem kér a kormány.

MTI Itthon

Orbán: Nálunk nem lesz menekülttábor

A kormányfő a TV2-nek azt mondta: a határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak.

MTI Világ

A franciák a regisztrációs hotspotokat akarják

Franciaország és Németország "nagy nyomást fog gyakorolni" hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál létrejöjjenek a regisztrációs központok (hot spot) azért, hogy "Európa tiszteletben tudja tartatni a határait" – mondta Francois Hollande francia államfő.

MTI Világ

Menekültek: az EU hotspotot nyit Magyarországon

Az Olaszországban és Görögországban, valamint a tervek szerint Magyarországon is elhelyezett migrációs hotspotokban uniós szakemberek igyekeznek minél gyorsabban megállapítani, hogy a menedékkérők közül ki jogosult védelemre, aki pedig nem kaphat menekültstátust, annak visszaküldéséről is gondoskodnak.


A címlapról ajánljuk