szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazás visszavonását kérte szerdán Maszúd Barzáni iraki kurd elnöktől Szaúd-Arábia, amely szerint a referendum kockázatos Irak és a térség számára - jelentette az SPA szaúdi állami hírügynökség.

Az SPA által idézett hivatalos forrás szerint Rijád sürgette Barzánit, hogy "bölcsen és a politikában jártasként" cselekedjen, és ennek megfelelően vonja vissza a szeptember 25-re kiírt népszavazást.

Ezzel kellene, hogy "megelőzze a referendumból esetlegesen származó kockázatokat Irak és a térség számára". Szaúd-Arábia arra kérte az érintett feleket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz a referendum körül kialakult viták rendezése érdekében.

Szintén szerdán a kurd autonóm területen található észak-iraki Szuleimáníja városába utazott Fuád Maszúm iraki államfő, hogy ott megbeszélést folytasson Barzánival a referendumról - jelentették helyi sajtóforrások. A tárgyalással kapcsolatban további részleteket a hírügynökségek nem közöltek.

Az iraki kurd elnök kedd este kijelentette, hogy hajlandó elhalasztani a népszavazást, ha Bagdad "elég jó ajánlattal" áll elő az erbíli kurd vezetés számára. Ezzel kapcsolatosan nem közölt részleteket, mindössze annyit mondott, hogy előkészítéséhez három nap áll Bagdad rendelkezésére.

Haider al-Abádi iraki kormányfő Barzáni keddi esti megnyilatkozása után néhány órával azt mondta, Bagdad azt tudja javasolni Erbílnek, hogy inkább vonja vissza, mintsem csak elhalassza a referendumot. Az iraki miniszterelnök szerint a határok "erővel kikényszerített, egyoldalú megváltoztatása a vérfürdő előtt nyitja meg az utat".

Az iraki legfelsőbb bíróság hétfőn Bagdadban elrendelte a tervezett függetlenségi népszavazás felfüggesztését, mert indoklása szerint több olyan beadvány is érkezett hozzá, amelyek szerint a referendum alkotmányellenes, ezért a panaszok kivizsgálásig felfüggeszti a referendumot.

Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje a múlt pénteken hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok ellenőrzése alatt álló területeken. A népszavazás kiírása határozott nemzetközi ellenállást váltott ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

A fenyegetések vagy a belső visszaélések miatt kell Mészároséknak saját biztonsági cég?

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus