szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak, akik önként adják fel kultúrájukat – harsogja újabban Orbán Viktor, ezek a bevándorló országok, ahol elfordulnak a hittől, és távoli népcsoportok dominálják a mindennapi életet. A magyar kormányfő általánosít, ilyen ország egy sincs, de vannak ilyen környékek. Németországban is akad, például Kreuzberg, amely no-go zónának számít a kampányoló populistáknak. Az itteni hagyományos baloldali szavazók viszont vonogatják a vállukat, amikor saját pártjaikra terelődik a szó. A hvg.hu helyszíni riportja a német választásokról.

Talán ő az egyetlen bio-német

– mondja viccelődve Nico a Balpárt plakátja felé bökve. Nyolcvan éve még ezt úgy mondták volna Berlinben: árja.

Egy másik villanyoszlopon a két legnagyobb párt plakátjairól mosolyognak az egyéni képviselőjelöltek. Timur Husein a kereszténységre utalást nevében viselő CDU-tól, valamint Cansel Kiziltepe a szociáldemokratáktól (SPD). Távolabb pedig a kétfarkú kutyapárt német megfelelőjének (Die PARTEI) plakátjáról üvölt Serdar Somuncu. Felette fonetikus átírásban a felirat: káncsler (vagyis kancellár törökül).

Kreuzberg sokat változott az elmúlt két évtized alatt. Az egykori problémás töröknegyed a balliberális nagypolgárság kedvelt lakóhelye lett. Nico 1997 óta él itt, de lassan nem fogja tudni megfizetni az árakat, kétszer cserélődött már le szeme előtt a lakosság. A helyi hentesnél a fóliázott disznóhúson ott van az állat neve is, hogy a közeli őstermelő bizonyítsa a teljes ökológiai átláthatóságot. Az emberek kétezer eurós teherbicikliken hordják gyerekeiket, a sarkon pedig egy menő közösségi irodatér nyílt. Egy százéves, modernista templomot pedig most építenek át épp soklakásos bérházzá (kein Scheiss, mondaná a német, magyarán: nem mi találjuk ki).

©

A politikai szimpátia az egyetlen, ami változatlan. Itt nyert először egyéni képviselői helyet a Zöldek pártja, itt balosnak lenni kvázi követelmény.

A szomszédba beköltöztek a szíriai családok

Pedig a menekültválság megoldásából a kerületnek is ki kellett vennie a részét. Az U1 metróvonal melletti iskola tornaterme tavalyig átmeneti szállásként szolgált szíriai családoknak, most az udvaron játszanak a tinédzserek, köztük jelentős számban fejkendős lányok. Miután Merkel befogadó gesztusával egyszerre mintegy egymillió ember zúdult Németországra, Nicoék házában is bérelt az önkormányzat két szabadon álló lakást menekülteknek.

Nagy volt a jövés-menés, a kétszobás lakásokban közel tízen laktak, de nem volt velük semmilyen gond – meséli a rövid együttélésről. Az itt lakók vittek át használt ruhát, megunt játékot az ideiglenes szomszédoknak. De beszélgetni nem nagyon lehetett, ahhoz túl nagy a nyelvi akadály, meg aztán a menekültek is azt olvassák hazájuk sajtójában, milyen ellenségesek a németek, ezért itt is csak résnyire nyitották ki az ajtót, félve közeledtek.

Egy muzulmán támogató Angela Merkel egyik választási gyűlésén Berlinben
©

A német állam viszont ezen a területen is megmutatta hatékonyságát. Berlin katasztrofális menekülthivatalát átszervezték, a központi helyszínt több részre osztották, amivel megszűnt a tumultus, a sorállás, a köztéren megélt dráma. A nagy hullám nyomai lassan eltűnnek Kreuzbergben is, a tornaterem újra a sporté, a szomszédos evangélikus templom is csak egy rendezvényt hirdet arabul menekülteknek szeptemberre.

Azért az iskolai udvaron beszéljenek németül

Adakozik és petíciózik a magát gutmensch-nek tartó kreuzbergi polgár (a fogalmat magyarul leginkább jóléleknek fordíthatjuk), de azért keresi annak lehetőségét, hogy a gyereke olyan iskolába járjon, ahol az udvaron csak németül beszélnek – tapasztalja Barbara. Mindenki megszokta már az iszlám előírásoknak megfelelő élelmiszerboltokat, a fejkendők látványát, de az újabban épített, reprezentatív mecseteknél már többen megkérdezik, muszáj-e ennek itt tornyosulnia.

Nincsenek nagy törések, drámák Kreuzbergben. És épp ez veszélyes a német baloldal szempontjából a választásokra nézve. Az itt lakók ugyanis nem nagyon tudják, kire szavazzanak, mit tegyenek vasárnap. Merkel úgyis nyer, húzogatják a vállukat, Schulz mögött egy rakás szerencsétlenség a szocdem párt, a Zöldek belelustultak a nagypolgári habitusba, a balpártiak és a szabad demokraták meg ezen a környéken inkább csak kínosnak számítanak.

A végén meg úgyis marad a nagykoalíció

– mondják lemondóan az egyik legrégebbi foglalt ház udvarán kávézók. Grosse Koalition, avagy GroKo. Németül saját mozaikszót kapott a konzervatívok és szocdemek összefogása. Hosszú ó-val ejtve a krokodilra (röviden Kroko) emlékeztet a szó, és ezt találónak is tartják sokan. Aminek egy demokráciában rendkívülinek kéne lennie, az Németországban kezd általánossá válni a kisebb pártok együttműködési képtelensége miatt. Ez viszont az egész rendszert ássa alá, ahogy az Ausztriában látható (Bécsben a folyamatos nagykoalíció a szélsőjobbot felhozta 30 százalékig).

Kialakultak a politikai no-go zónák

A magát alternatívának hirdető populista AfD-nek természetesen érdeke, hogy maradjon a GroKo. Reményeik szerint harmadik legerősebb frakcióként akkor majd megnyílik az út a megkerülhetetlen támogatottság felé. A baloldalon közben sokan nyugtatják magukat, hogy a közvélemény-kutatók nem fognak tévedni: 10 százalék körül megrekednek a populisták. Elviselhető szinten marad – mondja egy NDK-ban felnőtt újságíró.

A CDU és az AfD plakátja váltja egymást egy hirdetőtáblán Berlinben
©

Vajon tényleg beárazta előre Németország a szélsőjobb parlamentbe kerülését? A választások legfontosabb kérdése, hogy az AfD milyen pozíciót tud kiharcolni magának. Ez azon is múlik, hogy Kreuzbergben és más balos körzetekben, hagyományosan szociáldemokrata nagyvárosokban hányan veszik maguknak a fáradságot, hogy elmenjenek szavazni, mikor a számukra elfogadható pártok maximum arról álmodhatnak, hogy kisebbik koalíciós partnerként hatalmon tartsák Merkelt.

A helyzetet pedig bonyolítja, hogy a valódi polémiákat megakadályozza az erőszak határáig jutott ellenségeskedés. Az AfD-re szavaz majd a várakozások szerint minden tizedik német, de Kreuzbergben nincs plakátjuk. Letépnék azokat azonnal. Standdal sem települtek ki, mert felborítanák. A foglalt házban azt mondja valaki, hogy az elővárosi körgyűrűn belül mi vagyunk, azon túl, leginkább az egykori Kelet-Berlinben meg vannak ők.

Korábban nem tapasztalt gyűlölet és düh halmozódott fel a demokratikus Németországban. Furcsa módon épp azokban az években, amikor gazdaságilag nagyon jól megy az országnak. Hogy ez az ellenségeskedés kit hajt el a választófülkébe, eldönti majd azt is, mekkorát fordul vasárnap Németországgal a világ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!