szerző:
Gergely Márton
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A német választások legnagyobb vesztese a CDU/CSU. Ennek ellenére Angela Merkel marad a kancellár, mivel nincs egyelőre alternatívája párton belül. A parlamentben viszont ott az Alternatíva, a demokratikus Németország első populista párja, amely a Bundestag küszöbét átlépi. A német törvényhozásban a jelek szerint Martin Schulzcal vívnak majd csatát a leghangosabb ellenzéki erő szerepéért. Gyorselemzés Berlinből.

Általában hosszan elhúzódnak a választási esték. A vasárnapi német voksolás azonban az urnazárás után 45 perccel lefutott volt. A végleges számokra természetesen várni kell, az egyes pártok bulija is az éjszakába húzódott, de a politikai helyzet nagyon hamar egyértelművé vált.

Negyedórával urnazárás után Manuela Schwesig a szociáldemokraták részéről be is jelentette a döntést

az SPD ellenzékbe vonul.

Ha valaki azt hitte volna, hogy a szocdemek egyik tartományi vezetője befolyásolni akarja pártja döntését, hamar csalódott. Az SPD tizenöt perc alatt valóban eldöntötte, hogyan kíván reagálni története leggyengébb eredményére. Közel 5 százalékot elveszítve, Martin Schulz pártja valahol 20 százalék fölött állt meg. Az adatok pedig azt mutatják, hogy a baloldali-liberális ellenzéki kispártok növekedni tudtak. Tehát az SPD-t minden – általuk érzett – kormányzati siker ellenére azok is büntették, akik egyébként hajlandóak lennének szavazni rájuk.

Martin Schulz fél 7-kor kiállt, és megerősítette Schwesig bejelentését: az SPD nem adja magát egy újabb nagykoalícióhoz. És ezzel rendkívüli helyzetet teremtett: a parlamentben ugyanis egyetlen lehetséges koalíciónak maradt lehetősége.

©

Merkel mehet Jamaicába

Meg kell tanulnunk a német politika színjátékát, hogy a következő hetekben megértsük a vitát. Tehát a CDU/CSU színe a fekete, a liberális FDP-t a sárga jelöli, és a Zöldeket a zöldek (igen, legalább ez következetes). A három párt összefogását a színek miatt Jamaica-koalíciónak hívják, mivel az ország zászlaját alkotja a fekete, a sárga és a zöld. Tehát akkor jön is a három párt koalíciója?

Lassan a testtel!

Az SPD olyan helyzetet teremtett, ami megnehezíti az országos szinten soha ki nem próbált konzervatív-liberális-zöld szövetséget. Schulzék ugyanis ráerőltetik a többiekre a döntést. Ők beintenek, és levonulnak, eközben mindenki máris Merkel szörnyű kudarcáról beszél. Ami helytálló, a CDU 8 százaléknál is többet vesztett. A bejelentés azonban mutatja, hogy a szociáldemokraták a közelgő vereség tudatában elhatározták, hogy az AfD-t is elszürkítő ellenzéki hang kívánnak lenni.

©

Lássuk, mit mondanak először is a kicsik? Az FDP ünnepel, a négy évvel ezelőtti katasztrófa után visszatértek a parlamentbe, és Christian Lindner vezetésével alapvetően készek is a koalícióra. Merkellel nagyon szívesen, bármikor. De a Zöldekkel? Az nehéz lesz. Hasonló a bázisuk: városi polgárok liberális társadalompolitikai elképzelésekkel. Ettől a konkurenciájuk is erősebb. További probléma, hogy nagyon messze vannak egymástól, amikor a gazdaságra, adópolitikára, környezetvédelemre terelődik a szó. A két párt vezetői is gyanakodva tekintenek egymásra.

Még este 7 előtt megszólalt azonban Angela Merkel is. Nem szépítette a dolgot, pártja masszív veszteségeket szenvedett el. De "kormányalakítási felhatalmazást kaptak a polgároktól, és nincs olyan kabinet, amelyet ellenük bárki tető alá hozhatna" – mondja Merkel, és a fájó kudarcot el is felejtik a CDU központjában, hangosan tapsolnak.

Tipikus Merkel: józan és világos

– mondja elismerően a Zöldek egy aktivistája, aki az 1968-as diákmozgalomból kinőtt „taz, die tageszeitung” kávézójában nézte az eredményeket. Merkelnek kell is a gyors és taktikus előrelépés. A pártjában néhányan az adatok ismeretében már mutogattak is a kancellár felé. Az ő hibája, a menekültválságban elszámolta magát, nem hallgatott az utca emberének hangjára – hallani hamar. Így nyilatkozik a CSU egyik minisztere is. De hamar az arcára fagy a mosoly. Megérkeznek ugyanis a bajorországi adatok.

©

A legnagyobb vesztes? A CSU!

A CSU szabadzuhanásban van. Bajorország félhivatalos állampártja 49,3 százalékról esett 37 közelébe. És mivel a CDU/CSU bő nyolc százalékos veszteségébe beleszámít Bajorország, Merkel jelezheti Horst Seehofer müncheni szabadcsapata felé: a visszaesésünket ti gyorsítottátok fel! A CSU ráadásul más stratégiát választott a kampányban, és az AfD témáit felkarolva igyekezett a menekültválságot meglovagolni. A CDU ignorálta az AfD-t, és most mondhatja, hogy ez a taktika kevesebb veszteséget eredményezett.

A CSU ezen körülmények között nehezen tudja majd blokkolni Angela Merkel koalíciós döntését. A CDU-ban pedig nem nagyon van olyan politikus, aki egyhamar ki tudná használni, hogy a kancellár meggyengült. Valószínűleg a jövőben mondják majd, hogy Merkel karrierjének vége ezen a napon kezdődött. De ez nem lesz gyors folyamat.

Vasárnap este úgy tűnik, hogy a Jamaica-koalíció nagyon nehéz lesz az SPD revolverpolitikája miatt, de van egy ok, ami mégis valószínűvé teszi. A német demokratikus pártokat egy faktor tolja majd előre: az AfD. A populista párt berobbanása a német parlamentbe sok mindent felülír. Mindenki számára egyértelmű, hogy ha megmakacsolják magukat, és nem alakítanak kormányt, akkor abból csak a demokrácia ellenségének tartott AfD profitál majd. A német választók 85 százaléka a hagyományos pártokat választotta.

Ez a perspektíva segít abban, hogy a demokraták józanak maradjanak, és kormányozzanak. Ha a Jamaica végül meghiúsulna, akkor még az SPD is meggondolhatja magát. A választók felhatalmazása felelősség is, vallják Berlinben.

Az AfD nagy estéje és bizonytalan jövője

Vasárnap este egyetlen párt lehetett felhőtlenül boldog. Boldogabb a szabad demokratáknál is, akik visszatértek a parlamentbe. Ez pedig az AfD. Eddigi történetük csúcspontjára értek, és már most üzenik, hogy vadászni fognak Angela Merkelre. Így, szó szerint. Közel 90 képviselőjük vonul be a Bundestagba. Meg fogják változtatni a politikai kultúrát, folyamatos provokációkkal hívják majd fel magukra a figyelmet, és várnak a többiek hibájára.

Azt is kedvezőnek tartják, ahogy a hvg.hu munkatársa egy háttérbeszélgetésen hallhatta, hogy Jamaica-koalíció jöhet. A választások előtt úgy kalkuláltak, ha a szocdemek vonulnak ellenzékbe, ők az Európa- és menekültpolitikai kérdésekben úgyis a kormánnyal szavaznak, így az AfD hihetően adhatja majd el magát egyetlen valódi ellenfélnek. Míg egy nagykoalíció esetén a jobbra húzódó liberálisokkal meggyűlne a bajuk. Ebből a szempontból is teljesülni látszanak álmaik.

Ám akármennyire diadalittasak az AfD politikusai, kényelmetlen idők elé néznek. Ahogy a párt holdudvarában figyelmeztetnek: közel száz politikai újonc ül majd a parlamentben. Vajon mindenkit sikerült megfelelően lecsekkolnia a pártnak? Mikor borulnak ki a csontvázak, mikor derülnek ki a vállalhatatlan nézetek? Az AfD egy állandóan veszekedő párt, ezt minden elfogultág nélkül elmondható. A voksolás előtt beszólt a listavezető párosnak a párt elnöke, vasárnap este pedig a kettős visszalőtt a nyilvánosság előtt. A német állami tévében azonnal felvetették, hogy a frakció megalakulása előtt szakadhat. Ez már valószínűleg elfogult nézet.

©

Az AfD keleten nagyon erős, itt 22 százalékkal második helyen végeztek, az egykori NDK területén élő férfiaknál 27 százalékon állnak. A pártnak ezen szárnya különösen szélsőséges, míg a nyugatiak inkább az euró ellen, ultraliberális gazdaságpolitikáért csatlakoztak egyszer az AfD-hez. Ezt kéne összetartania egy klikkesedő vezetésnek, miközben a többi párt és a sajtó részéről növekedni fog rajtuk a nyomás.

Orbán Viktorral senki sem akar harcolni?

És akkor térjünk át a nekünk igazán fontos kérdésre: mit jelent ez Orbán Viktor számára?

Az erőtől duzzadó AfD-t látva tovább beszélhet a lázadás évéről. Bár a prófécia tévedett Hollandiában és Franciaországban, és hát Németországban is 13 százalékot kell eladni forradalomként, a berlini politikában tényleg cezúra az AfD parlamenti jelenléte. Ahogy a populisták holdudvarából halljuk, a párt prominensei semmit sem szeretnének jobban, mint Orbánnal együttműködni. A tanácsadók azonban hűtik őket: amíg a Fideszt megtűrik a Néppártban, addig nem mernek majd Budapestről semmi olyat tenni, ami Merkelt provokálná.

Az AfD-vel való együttműködés a vörös posztó Merkelnek

– mondják a párt holdudvarában.

Orbán számára viszont nehézséget jelent, hogy bajor barátai jelentősen meggyengültek, miközben a liberálisok és a Zöldek legalább olyan szigorúak lehetnek Magyarországgal, mint amilyen az SPD volt. A külügyminisztérium márpedig az egyik kis párt tulajdona lesz (nagykoalíció esetében a szocdemeké).

Schulz a kampányban sokszor elmondta, hogy Merkel altatótablettával veszélyezteti a német demokráciát. Egy biztos: most izgalmas idők jönnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle

Jakab Péter egy zsák krumplit vitt Orbánnak, Kocsis Máté vette el tőle