szerző:
Gergely Márton

A kancellár ugyan megőrzi pozícióját, ám támogatottsága erősen csökkent. A szociáldemokraták történelmi mélyponton, és az újabb nagykoalícióból sem kérnek, ellenzékbe vonulnak. A populista AfD viszont örülhet, valószínűleg a harmadik legerősebb pártként végeznek a mostani választáson. Kövesse velünk a német választásokat percről percre tudósításunkban!

1 2
Sorrend megfordítása

Az osztrák külügyminiszter bőbeszédűbb volt Orbánnál

Alig meglepőnek nevezte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője a németországi választások eredményét. "Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sok az elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával" - olvasható Kurz közleményében. Szerinte erre vezethető vissza a német parlamentbe bevonuló jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödése. "A migrációs válságot több európai politikus és  párt is nem vette elég komolyan" - tette hozzá.

Merkel nem látja teljesen veszett ügynek a nagykoalíciót

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot - jelezte Angela Merkel kancellár a  a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán. Utalt rá, matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban. A számok azt mutatják, hogy "nincs leváltott nagykoalíció". Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést "holnap újra meg lehet beszélni". Kiemelte, hogy a mostani "viharos időkben" minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Szűkszavú kétnyelvű gratuláció Orbán Viktor Facebook oldalán

A kormányfő a saját közösségi oldalán tette közzé tömör üzenetét a német választások után.

Budapest gratulál // Budapest gratuliert!

Ennyi. Nem több.

Martin Schulz Merkelt hibáztatja az AfD előretörése miatt

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.Hangsúlyozta: Merkel - az eddigi koalíciós társ, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője - "rendszerszerűen megtagadta" a vitát a "demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal" között, és ezzel "vákuum" keletkezett, amelybe benyomult az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt. A CDU/CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése "megérdemelt vereség" - mondta Martin Schulz. Az SPD feladata most az, hogy ellenzékben "stabilizálja a demokráciát", és "erős bástyát" alkosson a "demokrácia ellenségeivel", az AfD-vel szemben.

A CSU minisztere elhamarkodottnak tartja a nagykoalíció felrúgását

Elhamarkodott a német szociáldemokraták (SPD) döntése, hogy  elhagyják a nagykoalíciót és ellenzékbe vonulnak - közölte Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter."Mindannyian felelősséggel tartozunk ezért az országért, így a szociáldemokraták is" - hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

©

A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt, ezt figyelembe véve, a jelenlegi exit poll adatok ismeretében a választásokon legtöbb szavazatot nyert CDU/CSU pártszövetség a Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel tudná megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget. A CSU-nak kételyei vannak az új koalíciós politika esélyeivel kapcsolatban..

Dobrindt az eddigi kormánypártokra nézve keserű választási eredményekről beszélt. A CSU számára ez azt jelenti - mondta - , hogy programját, mindenekelőtt a migrációs- és menekültügyi politikát illetően a küszöbön álló koalíciós tárgyalásokon még erőteljesebben képviselnie kell.   A CDU/CSU-tól jobbra álló erőket közömbösíteni kell  - tette hozzá.

A Zöldek és az FDP is nyitott a koalíciós tárgyalásokra

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Az eddig ellenzéki Zöldek egyik csúcsjelöltje szerint pártja "nem lesz egyszerű partner" egy esetleges, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett új koalíció kormányalakítási tárgyalásain, és "nehéz megbeszélésekre" számítanak. Katrin Göring-Eckardt elmondta: a Zöldek minden párttal hajlandók tárgyalni az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével. Az exit poll eredményei szerint a Zöldek a szavazatok 9,2-9,4 százalékát szerezhették meg, támogatottságuk 2013-ban még csak 8,4 százalék volt.

Christian Lindner, a négyéves szünet után a Bundestagba ismét visszatérő piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, "kurzusváltásra van szükség".  Lindner óriási sikernek nevezte, hogy a liberálisok visszatérhetnek a törvényhozásba. Ehhez egyébként a Magyar Liberális Párt is gratulált.

Az MSZP Merkelnek a győzelemhez, az SPD-nek a tisztes helytálláshoz gratulált

 A Magyar Szocialista Párt gratulál Angela Merkel német kancellárnak ahhoz, hogy a vasárnapi választáson megőrizte vezető pozícióját. Angela Merkel személyében olyan ember tudott újra - negyedszer - győzni a választáson, aki elkötelezett az egységes, erős és demokratikus Európa mellett. Az MSZP gratulál a testvérpártjának, az SPD-nek is a tisztes helytálláshoz, ami ezúttal a második helyhez volt elég. És bár a sajtó az idegenellenes AfD előretörésétől lesz hangos, érdemes szem előtt tartani, hogy a német választók több mint négyötöde szavazott demokratikus, Európa és a szolidaritás iránt elkötelezett pártokra.

Németország kormányának és ellenzékének ismét olyan vezetői lesznek, akik nyíltan kritikusak Orbán Viktorral és a Fidesz demokrácia- és Európa-ellenes politikájával szemben- írja közleményében a párt.  A kormány és a Fidesz egyelőre nem reagált a német választás eredményére.

Az AfD máris nekiment Merkelnek a menekültpolitika miatt

Az Alternatíva Németországnak (AfD) a szövetségi parlament pártjaként vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt - jelentette be a választás után a törvényhozásban újonc párt egyik vezetője. Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely "nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel" - mondta a politikus. A választást felvezető cikkben a hvg.hu megírta, hogy a migránsok milyen szerepet játszanak az ország gazdasági életében. De ez politika.

A kormányközeli Nézőpont főnöke már meg is találta az okot Merkel gyengébb szereplésére

Angela Merkel német kancellár most fizette meg bevándorláspolitikája árát - mondta a Nézőpont Csoport vezetője a köztévének. Mráz Ágoston Sámuel szerint nincs könnyű helyzetben a német kormányfő, hiszen koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) eddigi legrosszabb eredményét érte el a választásokon. Hozzátette, a következő hónapok valószínűleg koalíciós tárgyalásokkal telnek majd. Az elemző beszélt arról is, egy elitellenes hangulatban születhetett ilyen eredmény a német választásokon, ezt támasztja alá a rendszerellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jó szereplése.

Merkel: a stratégiai célt elértük, a CDU/CSU nélkül nincs kormány

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség - mondta Angela Merkel kancellár, a pártszövetség vezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.
©
1 2

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megírta a Politico, mi lesz a fideszes EP-képviselőkkel a felfüggesztés után

Megírta a Politico, mi lesz a fideszes EP-képviselőkkel a felfüggesztés után

Elnézést kért a horvát Lovren, amiért vérző sérülést okozott Nagy Dominiknek

Elnézést kért a horvát Lovren, amiért vérző sérülést okozott Nagy Dominiknek

Kiszivárgott: Ilyen a Microsoft új böngészője, és simán lehet, hogy leváltja a Chrome-ot

Kiszivárgott: Ilyen a Microsoft új böngészője, és simán lehet, hogy leváltja a Chrome-ot

Brexit: átvette az irányítást a brit parlament

Brexit: átvette az irányítást a brit parlament

Kevés a jó magyar informatikus, és néhány cégnek ez óriási üzletet jelent

Kevés a jó magyar informatikus, és néhány cégnek ez óriási üzletet jelent

Kínában úgy mutatták be a Bohém rapszódiát, hogy kivágtak belőle mindent, ami a homoszexualitásra utal

Kínában úgy mutatták be a Bohém rapszódiát, hogy kivágtak belőle mindent, ami a homoszexualitásra utal