szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megvannak a vasárnapi katalán népszavazás előzetes eredményei: 7 százalék alatt várható azok aránya, akik nem támogatják Katalónia függetlenségét. A spanyol kormány szerint az egész referendum illegális volt. A szakszervezetek sztrájkra készülnek.

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok körülbelül 90 százaléka szavazott a függetlenségre a vasárnapi referendumon, amit a spanyol kormány illegálisnak nevezett – derült ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfő hajnali nyilatkozatából Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió szavazásra jogosult polgárából körülbelül 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük nagyjából 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába – ismertette. Tizenötezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik – tette hozzá.

A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalán szavazók 6,8 százaléka nem támogatta a régió kiválását Spanyolországból.

A vasárnapi népszavazáson történt rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében két szakszervezet és több csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított fel.

Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy "ütőképes válaszra" van szükség az elnyomással szemben. Az érdekképviselet emellett hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége hétfőn dönt a munkabeszüntetésről.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

Az erőszakba torkolló vasárnapi népszavazáson a katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Katalónia: brutalitás testközelből

Bakancstalppal, gumibottal és gumilövedékkel is igyekeznek megakadályozni a spanyol rohamrendőröl a Katalónai függetlenségéről szóló, spanyol alkotmánnyal viszont ellentétes népszavazást. Összeállításunk szemtanúk videóiból.

Nagy Sándor Gyula Világ

Katalónia már sosem lesz az, ami vasárnap reggel volt – de akkor mi jön?

Brutálisan fellépő rendőrök, velük szemben elszánt tüntetők, őket védő tűzoltók, „törvénysértő” helyi rendőrség, a háttérben pedig egyformán makacs politikusok – káoszba fulladt a vasárnapra kiírt, Madridban azonban alkotmánysértőnek kikiáltott, és mint ilyen, üldözendő katalóniai függetlenségi népszavazás. A történteket, a lehetséges jogi és politikai következményeket Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elemezte a hvg.hu-nak.

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz