szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tartomány vezetője legalábbis siettetné a függetlenség kikiáltását.

Néhány napon belül kikiáltja függetlenségét Katalónia – erről Carles Puigdemont, a tartomány vezetője beszélt a BBC-nek. A hétvégi referendum utáni első nyilatkozatában Puigdemont azt sem tartotta kizártnak, hogy akár a hétvégén bejelenti Barcelona elszakadását a spanyol királyságtól.

Arra a kérdésre, mit tenne, ha a spanyol kormány beavatkozna, a katalán vezető azt mondta: ez olyan súlyos hiba lenne, amely mindent megváltoztatna.

Nem sokkal korábban VI. Fülöp spanyol király, három évvel ezelőtti trónra lépése óta először, rendkívüli tévébeszédet tartott, amelyben elítélte a vasárnap rendezett referendumot. Az uralkodó szerint a katalán kormány „ismétlődően, tudatosan és szándékosan” megsértette a törvényeket. Spanyolország demokratikus elvei erősek és szilárdak, mert "spanyolok millióinak és millióinak vágyain alapulnak, hogy együtt éljenek békében és szabadságban" - mondta, majd beszédét azzal zárta, hogy így építették Spanyolországot az elmúlt évtizedekben, és ezt az utat kell folytatni. Ezen az úton egy jobb Spanyolországban ott lesz Katalónia is – fogalmazott VI. Fülöp.

Kedden a katalánok százezrei sztrájkkal és tüntetéseken tiltakoztak a referendum idején történt erőszakos rendőri beavatkozások ellen. Az AFP szerint csak Barcelonában 700 ezren vonultak az utcára.

A vasárnapi – a madridi kormány által törvénytelennek ítélt – népszavazáson a tartomány választásra jogosult polgárainak 42 százaléka járult az urnákhoz, több mint 90 százalékuk támogatta a függetlenséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Sándor Gyula Világ

Katalónia már sosem lesz az, ami vasárnap reggel volt – de akkor mi jön?

Brutálisan fellépő rendőrök, velük szemben elszánt tüntetők, őket védő tűzoltók, „törvénysértő” helyi rendőrség, a háttérben pedig egyformán makacs politikusok – káoszba fulladt a vasárnapra kiírt, Madridban azonban alkotmánysértőnek kikiáltott, és mint ilyen, üldözendő katalóniai függetlenségi népszavazás. A történteket, a lehetséges jogi és politikai következményeket Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elemezte a hvg.hu-nak.

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva