szerző:
hvg.hu

Az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön kilépett az UNESCO-ból, Donald Trump szerint a szervezet elfogult Izrael ellenében.

Az amerikai külügy azt állítja, hogy a jövőben csak megfigyelők lesznek a szervezetnél, a döntésüket nehéz szívvel hozták meg. Indokuk az UNESCO-beli Izrael-ellenes elfogultság, valamint reformokat is sürgetnek. Izrael egyébként már az év elején visszahívta képviselőjét az UNESCO-ból. A szervezet 2011-ben vette fel tagként a palesztinokat, tehát hat éven keresztül tudott együttműködni Izrael, Amerika és Palesztina.

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) az ENSZ szakosított szerve, alapvetően öt területen – nevelésügy, természettudomány, társadalomtudomány, kultúra és kommunikáció-információ – fejti ki tevékenységét.

A Foreign Policy szerint a döntésben az is közrejátszott, hogy a Trump-adminisztráció így akar pénzt spórolni a diplomáciai kiadásokon. Az ország egyébként már az Obama-érában, 2011-től nem támogatta anyagilag a szervezetet, így tiltakoztak a palesztin belépés ellen, de az irodájukat fenntartották a párizsi központban.

A kilépés 2018. december 31-től hatályos.

Magyar idő szerint csütörtök este az izraeli kormányfői hivatal is bejelentette: Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból.

(AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!