szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön kilépett az UNESCO-ból, Donald Trump szerint a szervezet elfogult Izrael ellenében.

Az amerikai külügy azt állítja, hogy a jövőben csak megfigyelők lesznek a szervezetnél, a döntésüket nehéz szívvel hozták meg. Indokuk az UNESCO-beli Izrael-ellenes elfogultság, valamint reformokat is sürgetnek. Izrael egyébként már az év elején visszahívta képviselőjét az UNESCO-ból. A szervezet 2011-ben vette fel tagként a palesztinokat, tehát hat éven keresztül tudott együttműködni Izrael, Amerika és Palesztina.

Az UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) az ENSZ szakosított szerve, alapvetően öt területen – nevelésügy, természettudomány, társadalomtudomány, kultúra és kommunikáció-információ – fejti ki tevékenységét.

A Foreign Policy szerint a döntésben az is közrejátszott, hogy a Trump-adminisztráció így akar pénzt spórolni a diplomáciai kiadásokon. Az ország egyébként már az Obama-érában, 2011-től nem támogatta anyagilag a szervezetet, így tiltakoztak a palesztin belépés ellen, de az irodájukat fenntartották a párizsi központban.

A kilépés 2018. december 31-től hatályos.

Magyar idő szerint csütörtök este az izraeli kormányfői hivatal is bejelentette: Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból.

(AFP)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Magyar is van Elena Ferrante kedvenc szerzői között

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával