szerző:
hvg.hu

Puigdemont szerint Franco óta nem érte ilyen súlyos támadás a katalán alkotmányt, ezért összehívta a parlamentet.

Nem hajlandó elfogadni a spanyol kormány döntését Carles Puigdemont katalán elnök, aki szombat este sajtótájékoztatón reagált a MAriano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett lépésekre.

Rajoy közölte, feloszlatják a katalán kormányt és előrehozott helyi parlamenti választásokat írnak ki, hogy így távolítsák el a kialakult helyzetért felelős személyeket a hatalomból. Rajoy a katalánokat okolta azért, hogy ezt a lépést meg kell lépniük, de azt mondta, ez nem jelenti Katalónia autonómiájának felfüggesztését.

Carles Puigdemont szombat este előbb katalánul, majd spanyolul közölte, a katalánok nem hajlandóak elfogadni a spanyol kormány döntéseit, ezért összehívta a katalán parlamentet, hogy megtárgyalják a következő lépéseket.

A katalán elnök kemény szavakat használt, mint mondta,

Ez Franco óta a legsúlyosabb támadás a katalán alkotmány ellen.

Hozzátette, a madridi lépések a katalán kormány és demokrácia megsértését jelentik.

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke nem sokkal Puigdemont nyilatkozata előtt sajtótájékoztatón "de facto államcsínynek" nevezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett intézkedéseket, amellyel szerinte "lefejezik" a katalán intézményeket.

Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamán belül

- fogalmazott, hozzátéve: a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal. Forcadell azt is mondta, szerinte Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait. Kijelentette, hogy elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.

Puigdemont szmbat este azt nem mondta ki, hogy azért hívná össze ismét a katalán parlamentet, hogy a függetlenségről döntsenek, korábban ugyanis aláírták már az erről szóló nyilatkozatot, csak annak végrehajtását felfüggesztették.

Szombat délután egyébként 450 ezren tüntettek Barcelonában többek között a spanyol kormány intézkedései ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Értse meg, hogy nincs hely" - ellátás nélkül küldik el a betegeket egy budai rendelőből

"Értse meg, hogy nincs hely" - ellátás nélkül küldik el a betegeket egy budai rendelőből

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

A pápa félhivatalos lapja is elítéli a hajléktalanok meghurcolását

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Videó: a kanyarodó kamion az oldalára borulva zuhant a személyautók közé

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"

"Nem hiszek abban, hogy kamaszokat már késő nevelni"