szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy többséggel az autonómia bővítésére szavazott Olaszország két gazdag északi régiójának lakossága.

Lombardiában az éjjel közzétett részeredmények szerint a résztvevők 95 százaléka voksolt igennel, mintegy 40 százalékos részvételi arány mellett, míg Venetóban az igenek 98 százalékos többségét mutatják a részeredmények, közel 60 százalékos részvételi arány mellett.

A két tartomány mintegy 10 millió választásra jogosult lakosa vasárnap 23 óráig adhatta le szavazatát.

Lombardia és Veneto együtt az olasz gazdaság teljesítményének mintegy harmadát adják. A két régiót kormányzó, függetlenségpárti Északi Liga célja a nem kötelező érvényű referendummal az volt, hogy az államkasszába jelenleg befolyó adóbevételeik legalább felét megtarthassák maguknak, de nagyobb önállóságot szorgalmaznak a migrációs politika és a biztonság terén is.

"A célt elértük, Új korszak kezdődött Venetó történetében" – jelentette ki Luca Zaia tartományi elnök a Facebook közösségi oldalon, szép eredménynek nevezve, hogy a régió több mint kétmillió lakosa járult az urnákhoz. A tartományi elnök ugyanakkor elpanaszolta, hogy hackertámadás érte a régió kormányzatát a szavazatszámlálás közben, ezért telefonon kellett elérniük minden települést, és a végső eredményekre néhány órát várni kellhet.

Kampánya során az Északi Liga azzal érvelt, hogy az Olaszország gazdasági motorjának számító Veneto és Lombardia adóterhei elviselhetetlenekké váltak. Lombardia éves szinten 57,6 milliárd eurót (mintegy 18 ezer milliárd forint), Veneto pedig 19,3 milliárd eurót (mintegy 6 ezer milliárd forint) utal át az államháztartásnak Rómába.

Elemzők szerint a népszavazás az Északi Liga választási fogása volt támogatottságának növelésére néhány hónappal a tavaszi parlamenti választások előtt. Lombardiában a tartományi elnök Roberto Maroni, Venetóban az ugyanezt a tisztséget betöltő Luca Zaia kezdeményezte a referendumot. Mindketten az Északi Liga politikusai.

Maroni 2013 óta vezeti Lombardiát. A Silvio Berlusconi volt miniszterelnök kormányában a belügyi tárcavezetői tisztséget betöltő politikus 2018-ban újraindul a tartományi elnöki tisztségért. Zaia, aki földművelésügyi miniszter volt korábban, értesülések szerint abban reménykedik, hogy nagy presztízsű tárcához juthat az olasz kormányban, ha a jobbközép politikai tábor győztesként kerülne ki a parlamenti választásokon.

Venetóban a tartományi törvények értelmében legalább 50 százalékos részvétel szükséges a népszavazás érvényességéhez. Lombardiában az érvényesség nincs részvételhez kötve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját