szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felvételeket Caroline Power fotós osztotta meg a közösségi médiában, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

A Honduras északi partjaihoz közel fekvő Roatán-sziget mellett készült fotókon az látszik, hogyan szennyezi a rengeteg műanyag szemét a tiszta, kék tengert.

Számtalan műanyag evőeszköz, szatyor és palack lebeg a vízben. Caroline Power azt javasolja minden embernek és minden üzletnek, hogy tartsák meg a szemetüket egy hétig, majd válasszák ketté a műanyag, és a lebomló hulladékot. "Undorodni fognak, hogy mennyi egyszer használatos szemetet gyűjtöttek össze" – írja.

©

Évente több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánok vízébe, ami legkevesebb 8 milliárd dollárnyi kárt okoz a tengerek élővilágának, mintegy egymillió tengeri madarat, százezer tengeri emlőst és meghatározatlan számú halat pusztít el. 2050-re az óceánokban található műanyagok tömege nagyobb lehet, mint az összes halé.

©

Jelenleg a műanyagok 95 százalékát egyszer használjuk, ezek harmada pedig az óceánokban végzi. Hiába van sok ötlet és találmány az óceánok tisztítására, ezt a tempót nem lehet követni a jelenlegi módszerekkel.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!