szerző:
MTI

Kína felemelkedése azzal jár együtt, hogy az üzleti érdekek egyre inkább elnyomják az emberi jogokat szerte a világon - jelentette ki a legismertebb hongkongi demokráciapárti aktivista.

Joshua Wongot arról kérdezte az AP amerikai hírügynökség, hogy mit vár Donald Trump amerikai elnök vasárnap kezdődő ázsiai körútjától, amelynek keretében Pekingbe is ellátogat.

Wong szerint Trump ázsiai körútját valószínűleg nagy bizonytalanság fogja övezni.

Emellett felszólította az elnököt: ne hagyja, hogy az emberi jogok kárt szenvedjenek a gazdasági érdekek javára, ugyanis szerinte könnyen lehet, hogy Kína felemelkedése egyszer majd az amerikai üzleti érdekeknek is közvetlenül ártani fog.

Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a hongkongi hatóságok - valószínűleg Peking kérésére - nemrég nem engedték belépni a volt brit gyarmat területére Benedict Rogers brit emberi jogi aktivistát. Hasonló eset a jövőben bármikor előfordulhat - tette hozzá. "Eljöhet a nap, amikor már amerikai politikusokat vagy üzletembereket sem engednek be egy olyan fontos pénzügyi központba, mint Hongkong" - mondta. Arra kérte az Egyesült Államokat és a többi nyugati országot: jobban figyeljenek arra, hogy a "kínai modell milyen mértékben fenyegeti az ázsiai-csendes-óceáni stabilitást".

A 21 éves politikai aktivistát és két társát tavaly közmunkára és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy bíróság törvényellenes gyülekezésért, amiért három évvel ezelőtt részt vettek az úgynevezett "esernyős forradalomban". Az ügyészség súlyosbításért folyamodott egy fellebbviteli bírósághoz, amely idén augusztusban hat és nyolc hónap közötti letöltendő börtönbüntetésre változtatta az ítéleteket. Az elítéltek fellebbeztek ezek ellen, és óvadék ellenében szabadlábon várhatják az újabb döntést.

Az AP szerint Wong a kínai modell alatt a demokratikus reformok nélküli gazdaságfejlesztést értette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!