Keresztes Imre
Keresztes Imre
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ellene fordultak a szövetségesei, így nem maradt más választása a 93 éves Robert Mugabe zimbabwei elnöknek, mint az önkéntes lemondás. A veterán politikus azonban dacol a történelemmel, és mégsem mondott le. A pártja éléről elmozdított, egykori függetlenségi harcos regnálásának mégis csúfos véget ért, távozásával Afrika egyik utolsó veterán diktátora tűnik el a színről.

Mintha szilvesztert, vagy a nemzeti futballválogatott győzelmét ünnepelték volna Harare utcáin. De semmi ilyesmi nem adott okot túláradó örömre, a több százezres tömeg tegnap pusztán annak örvendezett, hogy a hadsereg napokkal korábban megfosztotta hatalmától a dél-afrikai országot 1980 óta irányító Robert Mugabe elnököt. A hetekkel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen tüntetésen

férfiak, nők és gyerekek énekeltek, táncoltak, dudákat fújtak, éltették és megölelték a katonákat, széttépték a magát egykor Jézusként aposztrofáló veterán vezető fényképét.

A szerdai puccsal előbb a hadsereg elégelte meg Mugabe önkényuralmát, a gazdaság tönkretételét, majd a legközelebbi szövetségesei is. Kihátrált mögüle a befolyásos Háborús Veteránok Szövetsége, a hatalmon lévő párt, a Zanu-PF vezetősége pedig megfosztotta Mugabét a pártvezéri tisztétől. Vagyis a legközelebbi szövetségesei, a gyarmati uralom elleni függetlenségi harc veterán bajtársai is az elnök ellen fordultak.

A makrancos Mrs. Mugabe
©

Mugabe azonban vasárnap esti televíziós beszédében nem jelentette be a távozását, sőt közölte, hogy levezető elnökként részt vesz a párt decemberi kongresszusán. A beszéd előtt egy, a tárgyalásokhoz közeli forrás még úgy tudta, hogy az elnök beleegyezett a lemondásába. A hadsereg azt akarja elérni, hogy alkotmányos mederbe terelje a hatalomváltást. A hadsereg nagyon szeretné, ha rendezett módon távozna az elnök, akit meg is fenyegetett. Az ultimátum szerint ha Mugabe holnap délelőtt 10. óráig nem mond le, akkor elnöki vádemelési folyamat indul ellene.

Mugabe feleségének nem volt lehetősége önként távozni

A Háborús Veteránok Szövetségének vezetője, Chris Mutsvangwa – aki a jelek szerint igyekszik a politikai fejleményeket a kezében tartani –, azzal is fenyegetőzött, hogy újra az utcára szólítják az embereket. Vagyis folyamatosan nyomást gyakorolnak Mugabére, egyszersmind egyfajta legitimitást szerezve a katonák fellépésének.

Robert Mugabe megbuktatott zimbabwei elnök katonai vezetőkkel találkozik a hararei államfői rezidencián
©

Az elnök elkergetésének közvetlen kiváltó oka volt, hogy Mugabe menesztette a szintén háborús veterán alelnökét, Emmerson Mnangagwát. Ezáltal a nála 41 évvel fiatalabb feleségét, Grace Mugabét hozta esélyes helyzetbe az elnöki hatalomért. A hétvégi események sorában Grace-t megfosztották a Zanu-PF-ben betöltött tisztségeitől, és a vasárnapi sorsdöntő ülésen a pártból is kizárták. Sőt a párt a közleményében elítélte Mugabe szövetségeseit, akik „kirabolták és kifosztották” az állam forrásait,

a first ladyt pedig „vulgárisnak, ravasznak, makrancosnak” nevezték.

Nyilvánvaló, hogy az egyes hírek szerint külföldre menekült, más források alapján viszont a férjével együtt tartózkodó Grace kicsapongó, luxusimádó, önkényes és hatalomittas viselkedése, végül pedig elnöki ambíciója végleg kiverte a biztosítékot az elnököt még tisztelő régi gárdánál.

Az elnöknek annyi, de mi lesz a pártjával?

A Zanu-PF a párt vezetőjévé emelte a Mugabe-párnál kegyvesztetté vált Mnangagwát. De könnyen lehet, hogy az események ellenőrzése kicsúszik a hatalmon lévő elit kezéből, és átmeneti egységkormány alakul az ellenzék részvételével. Morgan Tsvangirai, az ellenzék legismertebb figurája ugyancsak lemondásra szólította fel Mugabét, de egyben a polgári kormányzás helyreállítását sürgette. A magát demokratának nevező Tsvangirai közölte, nem vitás, hogy puccs történt, és jelezte, nem támogatja az alkotmányellenes hatalomszerzést.

A Mugabe-párt ünnepel
©

A világ legidősebb államfőjének, egyben Afrika egyik legrégebb ideje hatalmon lévő elnökének négy nap alatti bukása politikai lökéshullámokat gerjesztett a kontinensen. Yoweri Museveni ugandai elnöktől Joseph Kabila kongói államfőig több olyan erős ember is a hatalom csúcsán ül Afrikában, akikre egyre nagyobb nyomás nehezedik. Többen diktatórikus eszközökkel, lehetséges elnöki mandátumaik kierőszakolt alkotmányos meghosszabbításával őrzik hatalmukat.

Harare utcáin immár egy második függetlenségi harcról beszélnek. Beszámolók szerint arról álmodnak, hogy politikai és gazdasági rendszerváltás történik, végképp lerázva az utóbbi két évtized elnyomását, gazdasági recesszióját, a mindennapi élet egyre elviselhetetlenebb nehézségeit. A következő hetek igazi kérdése, hogy a hadsereg egy új, általuk kedvelt utódot talál-e, vagy demokratikus úton választják-e meg Zimbabwe új vezetőjét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!