szerző:
hvg.hu

Robbantásokkal és lőfegyverekkel merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél. A halálos áldozatok száma az egyiptomi köztelevízió legfrissebb adatai szerint eléri a 235-öt, a sebesülteké legalább 125.

Fegyveres támadás és robbantás is történt pénteken az egyiptomi Sínai-félszigeten Bír-el-Abdban.

Az AP hírügynökség arról számolt be a helyi rendőrség információira hivatkozva, hogy a fegyveresek imádkozókra nyitottak tüzet.

A támadók hatan voltak. Először felrobbantották a mecset köré telepített eszközeiket, amikor a hívek éppen távoztak a templomból, majd  lőni kezdtek a menekülőkre, később pedig a megérkező mentőautókra is.

©

Az egyiptomi egészségügyi miniszter kezdetben 75 halálos áldozatról beszélt, aztán 85-ről érkezett hír, majd szinte percenként emelkedett a halottak száma. A legfrissebb információk szerint legalább 235-nél is többen vesztették életüket a merényletben, amelyért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.

Az egyiptomi biztonsági erők régebb óta küzdenek az Iszlám Állam soraihoz tartozó felkelőkkel az észak-sínai területen, ahol a fegyveresek rendőrök és katonák százait gyilkolták meg az elmúlt három évben.

A The Guardian brit napilap emlékeztet: idén májusban fegyveresek 29 egyiptomi kopt keresztényt lőttek le egy délebbre fekvő kolostorban, júliusban pedig 23 katona vesztette életét, mikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy katonai ellenerzőpont közelében a Sínai-félsziget északi részén. Utóbbi merényletért az Iszlám Államot tették felelőssé.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a pénteki eset miatt összehívta a biztonsági kabinet rendkívüli ülését Kairóban – jelentette egyebek mellett a BBC.

"Oroszország, Európa, Amerika, Izrael és az arab világ. Mindannyiunkat terror sújtotta. Össze kell fogjunk és fel kell vennünk ellene a harcot" – fogalmazott Nafali Bennett izraeli oktatási miniszter. Mellette több vezető politikus, köztük a brit külügyminiszter, valamint az afgán elnöki hivatal is részvétét fejezte ki a támadás miatt.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Területi vezért vesztett az Iszlám Állam

Légicsapás végzett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyiptomi ágának egyik alapítójával, Abu Anasz al-Anszárival a Sínai-félsziget északi részén - jelentette be az egyiptomi hadsereg vasárnap.