szerző:
hvg.hu

Nemhogy büntetésre nem kell számítania Mugabénak, még ünnepelni is fogják.

Munkaszüneti nappá nyilvánították Robert Mugabe múlt héten lemondott zimbabwei elnök születésnapját, február 21-ét – közölte a délkelet-afrikai ország kormánya.

Az erre vonatkozó döntés már korábban is megszülethetett, mert erről már pénteken, Emmerson Mnangagwa elnöki beiktatásán tájékoztatást adott a hararei kormány.

Hírforrások egyöntetűen arról számoltak be: a zimbabweiek többsége örömmel fogadta, hogy az országot 37 évig irányító, 93 éves Mugabe lemondott november 21-én. Az új elnök, aki korábban alelnök volt, Mugabét mentorának nevezte, a kormányzó párt vezető tisztségviselői pedig továbbra is méltatják a volt elnököt az ország történetében korábban játszott szerepéért.

Mugabe szinte váratlanul vesztette el hatalmát és kényszerült lemondani. A katonaság november közepén puccsot hajtott végre ellene arra hivatkozva, hogy megtisztítja környezetét a bűnözőktől. Mugabe felesége, a politikai babérokra törő Grace biztatására az államcsíny előtt alig több mint egy héttel menesztette a fegyveres erők körében népszerű alelnökét, Emmerson Mnangagwát. Az idős államfő mögül még a kormánypárt is kihátrált, amelynek nyomására végül levélben mondott le tisztségéről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!