szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Flynn találkozott az orosz nagykövettel, a vád szerint erről hazudott az FBI-nak.

Vádat emeltek Donald Trump volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn ellen pénteken.

Flynn Trump elnökké választása után lett nemzetbiztonsági főtanácsadó, alig három héttel később, februárban viszont távoznia kellett a posztról, mert kiderült, hogy az átvilágítása során elhallgatta, hogy az elnöki kampány alatt megbeszéléseket folytatott Oroszország Washingtonba akkreditált nagykövetével. Amikor ez kiderült, akkor félrevezette Mike Pence alelnököt is e megbeszélések tartalmáról.

A BBC most azt írja, a 2016-os amerikai elnökválasztásba az orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller emelt vádat Flynn ellen, a vád szerint pedig a volt tanácsadó tudatosan hazudott az FBI-nak a nemzetbiztonsági átvilágításán.

A New York Times által nyilvánosságra hozott vádiratban az áll, hogy Flynn januárban hamisan nyilatkozott, amikor azt állította, hogy még decemberben nem tárgyalt az orosz nagykövettel. A vádirat szerint Flynn ugyanis arra kérte az orosz nagykövetet, hogy az Egyesült Államok által Oroszország elleni szankciók bevezetésére ne adjanak eltúlzott választ, a vallomásakor Flynn pedig arra sem emlékezett, hogy az orosz nagykövet ezután elmondta neki, hogy az ő kérésére voltak visszafogottak.

A vád szerint Flynn arra is megkérte az orosz nagykövetet, hogy az ENSZ-ben halasszanak el egy szavazást egy határozatról, vagy akadályozzák meg annak megszavazását.

A New York Times szerint Flynn bűnösnek fogja vallani magát a bíróságon.

James Comey, az FBI májusban menesztett igazgatója egyébként korábban arról beszélt, hogy Trump februárban arra kérte őt, hagyjon fel a Flynn elleni nyomozással, és lojalitást vár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Trump kirúgott főtanácsadója nem akar vallani orosz kapcsolatairól

A szenátus hírszerzési bizottsága a lehető legszigorúbban akarja kivizsgálni Michael Flynn, Trump elnök első – és lemondásra kényszerített – nemzetbiztonsági főtanácsadója orosz kapcsolatait, miután a volt főtanácsadó közölte, hogy nem tesz eleget a szenátus idézésének.

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

Nagyobb sebességre kapcsol a Google, 400 új játék jön a Stadiára

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen

Szabálytalan közpénzfelhasználás miatt vizsgálat indult a volt japán kormányfő ellen