szerző:
hvg.hu

Tudatosan készült az öngyilkosságra a háborús bűnök miatt elítélt Slobodan Praljak. A volt boszniai horvát tábornok végakarata megoldás arra, hogy hazája ne kerüljön miatta kellemetlen helyzetbe.

Slobodan Praljak két évvel ezelőtt hagyta szeretteire a lepecsételt végrendeletét- írja horvát lapértesülésekre hivatkozva az orosz lenta.ru hírügynökség. Arra kérte feleségét és két gyermekét, hogy a borítékot csak a halála után nyissák föl. Ez most megtörtént. Az egykori tábornok azt írta: "Nem akarok temetést, nem akarok koporsót. A hamvaimat szórjátok szét a zágrábi Mirogoj temetőben"(ez a horvát hírességek nyughelye). Az elhunyt döntése meglepte a veteránok ügyeivel foglalkozó miniszter vezetése alatt álló küldöttséget, amely azért kereste föl a családot, hogy egyeztessen az ünnepélyes búcsúztatóról. Horvát lapértesülések szerint   eredetileg azt tervezték, hogy a horvát tábornoki kar szervezi meg a temetést. A kormány ugyanis nem akarta kockáztatni a nemzetközi tiltakozást amiatt, hogy dísztemetést szervez egy háborús bűnösnek.


A holland ügyészség szerint kálium-cianid-mérgezés okozta a háborús bűnökért elítélt Slobodan Praljak halálát. De azt nem tudni, hogyan jutott hozzá a szerhez, és hogyan vitte be a tárgyalóterembe. Mint korábban megírtuk, belső vizsgálatot rendelt el pénteken a hágai Nemzetközi Törvényszék a volt boszniai horvát tábornok ügyében, aki két nappal korábban öngyilkosságot követett el a bíróságon.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bírói fórumnak szerdán félbe kellett szakítania az ítélethirdetést hat volt boszniai horvát vezető ügyében, miután Praljak a rá kiszabott ítélet felolvasása után azt kiáltotta, hogy "nem vagyok háborús bűnös", és kiivott egy ismeretlen folyadékot tartalmazó üveget. A nyugalmazott tábornokot kórházba vitték, de már nem sikerült megmenteni.

A független vizsgálat jövő héten kezdődik, s a szakértői csoport még idén, a bíróság mandátumának december 31-i lejárata előtt el fogja készíteni, és nyilvánosságra fogja hozni jelentését a történtekről. Az ügyben a holland hatóságok is vizsgálatot indítottak, amelynek középpontjában az a kérdés áll, hogy miként juthatott hozzá Praljak a méreghez.

Sajtóhírek szerint a 72 éves férfi szabadon fogadhatta a látogatóit és az ügyvédjeit, akiknek azonban a repülőtereken szokásoshoz hasonló biztonsági ellenőrzésen kellett átmenniük. Bennfentes források szerint ugyanakkor kis mennyiségű folyadékot könnyedén be lehetett csempészni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Az első hajléktalan elítélése után Gödöllő polgármestere kéri, ne adjanak nekik enni

Az első hajléktalan elítélése után Gödöllő polgármestere kéri, ne adjanak nekik enni

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

A bírók kiborultak Handóra: "Most nem a lóláb, az egész ló kilógott"

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen