szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emmanuel Macront és Orbán Viktort is bírálta a liberális Mark Rutte egy fórumon. A francia államfőt azért, mert reformtervei szerinte nem konkrét célok elérést szolgálják: az integráció az integrációért nem old meg semmilyen problémát. A magyar miniszterelnököt és pártját pedig az Európai Néppártnak szánt „oldalvágásban” említette.

A populista magyar miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozói előtt az Európai Néppárt vezetőivel egyeztet, de miért van ez így? – fogalmazta meg a szónoki kérdést Mark Rutte holland miniszterelnök. A politikus a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) tanácskozásán szólalt föl, ahol a téma Európa jövője volt – írja a Politico.

A holland miniszterelnök félti a populizmustól Európa jövőjét Jellemző ebből a szempontból, hogy a tanácskozáson felszólalt Christian Lindner is, a német szabaddemokraták fiatal vezetője is, és cáfolta, hogy az FDP euroszkeptikus álláspontra helyezkedne. Az FDP volt az a párt, amely megfúrta a Jamaica-koalíciót Németországban. Lindner, akit a német Macronnak is neveznek, hangsúlyozta: nem euroszkeptikus, de ragaszkodik ahhoz, hogy minden tagállam tegye rendbe a pénzügyeit, és csak utána szóljon bele az Európai Unió dolgaiba.

 Ez nem is nagyon leplezett bírálat volt Emmanuel Macron francia elnök reformterveivel szemben. A fiatal francia elnök szorosabb integrációt akar az eurózónában, közös költségvetéssel és közös pénzügyminiszterrel. Németországban csak félszívvel támogatják a reformot, mert nem akarják vállalni Franciaország és néhány más tagállam (Olaszország, Görögország stb.) hatalmas államadósságát és az ebből adódó problémákat.

Meglepő módon Mark Rutte holland miniszterelnök is bírálta Macron elképzeléseit, mint mondta, a szorosabb integráció önmagában nem megoldás a problémákra. Előbb tisztázni kell, hogy mit is akarunk megoldani, és csak azután lehet megtalálni a megfelelő választ – hangsúlyozta a holland kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!