szerző:
MTI

A Fehér Háznak nincs tudomása más országról, amely elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának - közölte csütörtökön Sarah Sanders fehér házi szóvivő.

"Én nem tudok olyan országról, amelytől azt várnánk, hogy ezt megtegye valamikor a közeljövőben" - mondta a Fehér Ház szóvivője.

"Nem azt mondom, hogy nem fogják, de én nem tudok róluk" - fogalmazott. 

Eközben a Ciszjordániában kormányzó Fatah párt egy magas rangú vezetője, Dzsibril Radzsúb arra figyelmeztetett, hogy a térség meglátogatására készülő Mike Pence amerikai alelnököt "nem látják szívesen Palesztinában".

"A Fatah nevében mondom, hogy nem fogadjuk Trump helyettesét a palesztin területeken. (Pence) megkérte (Abbászt), hogy találkozzon vele e hónap 19-én Betlehemben, de ilyen találkozóra nem fog sor kerülni" - szögezte le.

Donald Trump amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy Washington elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A térségbeli muszlim országok egyöntetűen ítélték el az amerikai államfő döntését, csütörtökön már összecsapások voltak Ciszjordániában, a Gázai övezetben, illetve az övezet és Izrael határterületein. A Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin mozgalom újabb intifádára (felkelésre) szólította fel a palesztinokat, a libanoni Hezbollah szélsőséges szervezet pedig ennek támogatását sürgette.

A Gázai övezetből rakétákat lőttek ki Izrael irányába, de azok nem érték el a zsidó állam területét. Az izraeli hadsereg megtorlásul a Hamász célpontjait lőtte a szóban forgó térségben.

A zsidó állam védelmi erőinek közlése szerint egyik harckocsija és egy harci repülőgépe támadta meg a radikális szervezet létesítményeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!