szerző:
hvg.hu

Névtelenséget kérő hatósági források szerint csőbomba robbanhatott a metróalagútban. Egy férfit őrizetbe vettek. A hatóságok szerint terrorcselekményt kíséreltek meg. Az elkövető állítólag bangladesi.

Terrorcselekménynek minősítették azt a támadást, amely helyi idő szerint ma reggel 7.45 körül történt New Yorkban, Manhattenben, a 42. és a 8. utca sarkán lévő buszpályaudvarnál. A robbantásban négyen megsérültek, köztük a merénylő, egyikük állapota sem életveszélyes. Három embert kórházba szállítottak.

New York polgármestere, Bill de Blasio és James O'Neil rendőrfőnök úgy fogalmazott:

terrorcselekményre tett kísérlet volt a támadás.

Az FBI szóvivője, John Miller azt mondta, egy csőbomba robbant fel, amely az elkövetőre volt rögzítve. A feltételezések szerint korábban robbant fel, mint azt az elkövető akarta. A gyanúsítottat is megnevezték: Akayed Ullah, 27 éves férfiről van szó. Sajtóhírek szerint bangladesi, és hét éve él Amerikában, Brooklynban.

A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint csak ő van őrizetben, sajtóhírek szerint azonban még egy embert letartóztattak.

©

A robbanás pontos helyszínével kapcsolatban magy a bizonytalanság: van olyan tévécsatorna, amely nem a metróalagútról ír, hanem arról, buszon vagy busz mellett robbanhatott a bomba.

©

A Twitteren ez a videó terjed a robbanás pillanataként

Ryan Wood producer felvétele a helyszínről

Bombakereső rendőrök a helyszínen

A robbanás miatt három metrójáratot kiürítettek. A reggeli csúcsban történt mindez, helyi idő szerint reggel 8 körül. A Tmes Square "szellemvárossá" vált, a robbanás után a rendőrség lezárta a környéket.

A Fehér Ház közölte, Donald Trumpot tájékoztatták a történtekről. Az elnök egyelőre nem kommentálta az eseményeket, eddig egy tweetet tett közzé, amelyben azon háborog, megint hazugságot írtak róla, nem is néz napi 4-8 órát tévét.

Egy szemtanú arról számolt be, az emberek sikoltozni kezdtek, majd a rendőrök "megszállták" a területet. Azt mondta, a metró kijelzőjén semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Egy New Jersey-ben élő nő arról beszélt, nem tudja, hogyan jut haza. Azt mondta, az érintett környék nagyon zsúfolt volt, sokan a karácsonyi bevásárlást intézték. Francisco Ramirez két robbanást hallott 7.45-körül, miközben várta a buszt. Neki úgy tűnt, a metróból jött a hang, de nem biztos benne. Gyors egymásutánban hallotta a két robbanást. Azt mondta, nagy volt a káosz, ő nem látott sérültet.

Itt egy videó a helyszínről, sok rendőr- és tűzoltóautó van a helyszínen

Itt volt a robbanás

©


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

"Az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos"

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Manfred Weber: A Néppártnak vannak alapelvei, ezért fogadta el a többség a Sargentini-jelentést

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom