szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A parabajnok szerint megsértették a tisztességes eljáráshoz és ítélethez való alkotmányos jogát. Jogászok viszont úgy látják, hogy nincs sok esélye a fellebbezésének az alkotmánybíróság előtt.

Büntetése egy részének elengedését kérte a szándékos emberölésért elítélt Oscar Pistorius paralimpiai futóbajnok a dél-afrikai alkotmánybíróságtól - derült ki a kedden nyilvánosságra hozott törvényszéki iratokból.

A legfelsőbb fellebbviteli bíróság november 24-én tizenöt évre, vagyis több mint duplájára növelte a sportoló ügyében korábban született, hatévi börtönbüntetést, amelyet túl enyhének ítélt.

Pistorius hétfőn fordult az alkotmánybírósághoz a beadványával, mert szerinte a legfelsőbb fellebbviteli bíróság nem vette figyelembe az első fokon eljáró bíróság előtti eljárásban ismertetett enyhítő körülményeket, amelyek indokolták a minimális büntetési tételtől való eltérést. A paralimpiai bajnok szerint ezzel megsértették a tisztességes eljáráshoz és ítélethez való alkotmányos jogát.

Tizenöt év szabadságvesztés a szándékos emberölés minimális büntetési tétele Dél-Afrikában.

Pistorius tavaly júliusban kezdte meg büntetésének letöltését, miután bűnösnek találták barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásában 2013. február 14-én, Valentin-napon. Pistorius azóta is gyakran szerepel a hírekben, legutóbb egy börtönverekedésben szerzett zúzódás miatt, ami állítólag azért tört ki, mert túl sokáig telefonált az intézmény készülékén.

Jogászok szerint ugyanakkor csekély esélye van egy ilyen fellebbezésnek az alkotmánybíróság előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/Origo Világ

Öngyilkos akart lenni Oscar Pistorius?

A felesége megölése miatt hatéves börtönbüntetését töltő egykori dél-afrikai olimpikon és paralimpikon, Oscar Pistorius szombaton kórházba került, miután a csuklóján ejtett sebekkel találtak rá a cellájában.

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Évtizedek óta először nőhet a szegénység mértéke a világban

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta