szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Angela Merkel német kancellár szerint lassan halandnak az általa vezetett konzervatívok, illetve a koalíciós partnernek szánt szociáldemokraták közötti tárgyalások, így nem lehet pontosan tudni, mikor lesz új kormánya Németországnak.

Németországban négy hónappal ezelőtt tartottak parlamenti választást, s az elhúzódó koalíciós alkudozás miatt az elemzők attól tartanak, Európa legerősebb hatalmának tartós politikai válsága miatt még bonyolultabbá válik a földrész kilátásait rontó gondok kezelése, például a Brexit-tárgyalások sikeres lezárása, vagy az euró-övezet egyben tartása.


Merkelék e hét végét szabták meg határidőként a 2013-ban létrehozott konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció újra alkotására, ám a tárgyalások résztvevői szerint a megbeszélések még a jövő héten is folytatódni fognak, s a végső szót a baloldali párt alapszervezeteiben mondják majd ki.  „Nem tudjuk meddig tart a tárgyalás, még komoly kérdések várnak megoldásra” – mondta az egyeztetésre induló Merkel.

A két párt szombaton megállapodott az energia- illetve mezőzgazdasági ügyekről, ám még vita folyik az egészségügyről. A Martin Schulz vezette szociáldemokraták az egészségügy teljes reformját sürgetik, erre Merkelék egyelőre nem hajlandóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E

Látványos tuningot kapott az elektromos Ford Mustang Mach-E

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján

Négy év után ismét megjelent a klímaváltozás szó a Fehér Ház honlapján