szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állítólag kulturális jelentőségű műtárgyak voltak a koponyák, amelyek Borneóról származhatnak. Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsuk.

A bali hatóságoknak sikerült megakadályozniuk, hogy 24 gondosan kikészített emberi koponyát csempésszenek ki az országból.

A bali vámhivatal illetékesei pénteken számoltak be arról, hogy januárban kétszer foglaltak le papírdobozokba pakolt emberi koponyákat, amelyeket a csempészek Hollandiába akartak eljuttatni.

A hatóságok szerint a koponyák kulturális jelentőséggel bíró műtárgyak voltak, amelyek Indonézia más részéből származtak. A szállítmányon úgy tüntették fel, mintha szintetikus anyagból készültek volna, de a Balin működő kulturális örökségmegőrző központ szakértői vizsgálata megállapította, hogy valódi emberi koponyákról volt szó.

A vámhivatal szerint a koponyák a dajak őslakosok által lakott térségből, Borneó szigetéről származhatnak.

Az üggyel kapcsolatban még senkit nem tartóztattak le. A vámhivatal az örökségmegőrző központra bízta a döntést, hogy mi legyen a lefoglalt koponyákkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!