szerző:
MTI

Állítólag kulturális jelentőségű műtárgyak voltak a koponyák, amelyek Borneóról származhatnak. Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsuk.

A bali hatóságoknak sikerült megakadályozniuk, hogy 24 gondosan kikészített emberi koponyát csempésszenek ki az országból.

A bali vámhivatal illetékesei pénteken számoltak be arról, hogy januárban kétszer foglaltak le papírdobozokba pakolt emberi koponyákat, amelyeket a csempészek Hollandiába akartak eljuttatni.

A hatóságok szerint a koponyák kulturális jelentőséggel bíró műtárgyak voltak, amelyek Indonézia más részéből származtak. A szállítmányon úgy tüntették fel, mintha szintetikus anyagból készültek volna, de a Balin működő kulturális örökségmegőrző központ szakértői vizsgálata megállapította, hogy valódi emberi koponyákról volt szó.

A vámhivatal szerint a koponyák a dajak őslakosok által lakott térségből, Borneó szigetéről származhatnak.

Az üggyel kapcsolatban még senkit nem tartóztattak le. A vámhivatal az örökségmegőrző központra bízta a döntést, hogy mi legyen a lefoglalt koponyákkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!