szerző:
MTI

Rakétacsapások és légitámadások tucatjait hajtották végre a szíriai kormányerők péntek este óta Kelet-Gúta ellen, miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa a térségre kihirdetendő humanitárius tűzszünetről szóló határozat megszavazását többször is elnapolta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint az éjjel legalább 140 rakétát lőttek ki a Damaszkusztól keletre fekvő elővárosok lázadók által ellenőrzött kiterjedt térségére.

A szíriai légierő harci gépei ezután, szombat hajnalban több hullámban támadták a térséget - mondta el Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója, aki szerint Harszta városában legkevesebb három civil halálát és tucatnyi ember sebesülését okozták a légicsapások.

A háború eseményeit helyi aktivisták segítségével Nagy-Britanniából figyelő csoport szerint múlt vasárnap óta ezzel 474-re emelkedett a civil halálos áldozatok száma a Kelet-Gúta elleni, az elmúlt hetekben fokozott intenzitással folytatott hadműveletben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közben szombatra halasztotta a szavazást egy 30 napra szóló szíriai humanitárius tűzszünetről, amelynek keretében egyebek között evakuálnák a súlyos betegeket és segélyeket juttatnának el az ostromlott térségbe.

Eredetileg pénteken szavaztak volna a BT-tagok, de ezt az újabb és újabb orosz módosító javaslatok miatt többször el kellett halasztani, és a testület tagjai hat órai vita után úgy döntöttek, hogy szombaton, közép-európai idő szerint 18 órakor voksolnak - közölte a kuvaiti ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke.

Oroszország fenntartásai szerint semmilyen garancia nincs arra, hogy a Kelet-Gútát ellenőrző lázadó erők betartanának bármilyen tűzszünetet, és nem folytatják a főváros, Damaszkusz elleni rakétatámadásaikat.

Kelet-Gúta lényegében Szíria utolsó térsége, amelyet még a lázadók - főként a Dzsais al-Iszlám és a Fajlak ar-Rahmán iszlamista szervezetek - ellenőriznek. Részükről már korábban közölték, hogy nem engedik a kelet-gútai lakosok evakuálását, mert ennek az volna a következménye, hogy végül fel kell adniuk a területet, mint már több másikat korábban az országban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!