szerző:
hvg.hu

Egy lengyel civilekből álló csoport kampánykamionokat indított, hogy meggyőzze Nyugat-Európát arról, hogy a lengyelek tényleg nem részesek a Holokausztban.

Miután Lengyelország törvénybe iktatta, hogy tilos a "lengyel haláltáborok" kifejezést használni a holokauszttal kapcsolatban, és tilos a lengyelek felelősségéről beszélni a második világháborús népirtásban, Lengyelország most kamionokat indít szerte Európában, hogy ezt meg is erősítsék.

A februárban elfogadott jogszabály szerint az büntetendő, "aki nyilvánosan és a tényekkel ellentétben a lengyel nemzetnek vagy a lengyel államnak felelősséget vagy részfelelősséget tulajdonít a III. Német Birodalom által elkövetett bűncselekményekért". A törvény miatt többen is tiltakoztak, mondván ez ellentmond például tudományos kutatásoknak is, miszerint valóban voltak lengyelek, akik kollaboráltak a megszálló náci Németországgal, de a lengyel hivatalos álláspont szerint ez nem igaz.

Most #RespectUs, vagyis "tiszteljetek minket" néven indult egy magát alulról szerveződő mondó kampány, amelynek weboldala szerint

a lengyel nemzetnek a Holokausztban felelősséget tulajdonító nemzetközi kampány a legsokkolóbb és legbotrányosabb esemény Lengyelország modern történetében.

A kampány oldalán azzal érvelnek, hogy 1939 szeptemberében Lengyelország megszűnt létezni, a megszállt lengyel területeken pedig "német bűnözők" építettek gettókat és haláltáborokat, ahol lengyelek millióit ölték meg. "Lengyelország - más európai országokkal ellentétben - soha nem kollaborált a náci Németországgal" - szögezi le a honlap, amely kitér arra is, hogy bár a zsidók segítéséért halálbüntetés járt, a lengyelek több mint 100 ezer zsidót mentettek meg a második világháború idején.

A kampány szervezői most kamionokat is ügyük szolgálatába állítanak, amiket a Euronews beszámolója szerint egy helyi cégtől kaptak. A kamionok oldalára azt írják öles betűkkel: #RespectUs, illetve angolul, hogy "A második világháborúban a lengyelek több mint 100 000 zsidót mentettek meg".

A kampányt elindító Marek Misko a lapnak elmondta, az első kamionok már elindultak Nyugat-Európába, főleg Németországba.

Pierwsze ciężarówki z hasłem kampanii #RespectUs wyjechały w swoje europejskie trasy! Brawo #Futrex

Respect Us (@respectuspl) által megosztott bejegyzés,

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

Börtön a borravaló miatt? A lengyelek ezt tervezik

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Jogsi nélkül, részegen, bekábítózva csapódott a fának autójával

Nagy lehet a baj, dolgozói harmadát kirúgja az Android atyja

Nagy lehet a baj, dolgozói harmadát kirúgja az Android atyja

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését