Tetszett a cikk?

A lengyelek által zsidók ellen elkövetett atrocitásokról szóló vallomásokkal válaszolt a Página/12 nevű argentin honlap arra, hogy egy kormányközeli varsói civil szervezet, a Rágalmazás elleni Liga (RDI) be kívánja perelni a dél-amerikai portált, mert az nem odaillő képet helyezett az 1941-es jedwabnei tömeggyilkosságról írt cikke mellé.

A Página/12 a kifogásolt képet is kicserélte, ám ezzel aligha jártak jól a lengyelek: egy olyan fotót tett be az anyag mellé, amelyen egy horogkereszttel csúfították el a lengyel szomszédjaik által megölt jedwabnei zsidók tiszteletére állított emlékművet.

A pert az teszi lehetővé, hogy március elsején életbe lépett az a lengyel törvény, amely azokat büntetné, akik lengyelnek állítják be a nácik által Lengyelország területén működtetett második világháborús haláltáborokat, illetve egyéb módon meghamisítják a történelmet. Az RDI azt kifogásolta, hogy a Página/12 cikket a jedwabnei eseményekben részt nem vett antikommunista lengyel partizánokról készült képpel illusztrálták. A per esélyeit rontja, hogy az argentin portál még tavaly decemberben, jóval a törvény életbelépése előtt tette közzé cikkét.

Miközben a Página/12 a dél-amerikai országba menekült lengyelországi zsidók visszaemlékezését közölte, több argentin lap a szolidaritás jeleként leközölte a Jedwabnéról szóló cikket. A Buenos Aires-i kormány is kiállt a lap mellett, a kabinet emberi jogokért felelős államtitkára Twitter-üzenetben közölte: a kormány nem fogadja el a szólás- és kutatás szabadságának korlátozását szolgáló cselekedeteket, a lap is sorra közli, ki mindenki állt mellé.

A törvény fogadtatása Lengyelországban sem egyöntetűen pozitív, a zsidókat tömörítő szervezetek azt állítják, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusai antiszemita kicsengésű nyilatkozatokban vádolják a külföldet Lengyelország-ellenes öszeesküvéssel.

Néhány nappal ezelőtt Stanislaw Karczewski a PiS egyik szenátora nyílt levélben szólította fel a külföldön szolgáló lengyel diplomatákat, hogy jelentsék a külügyminisztériumnak a lengyelellenes rágalmakat tartalmazó cikkeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével

Egy évre fogházba küldték az autóst, aki zebrán gázolt el egy anyát a négyéves gyerekével

Állítólagos titkosított tervet fedett fel a jobbikos Stummer János, Orbánt is belekeverte

Állítólagos titkosított tervet fedett fel a jobbikos Stummer János, Orbánt is belekeverte

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő

31 évesen lett saját erejéből dollármilliárdos egy amerikai nő