szerző:
hvg.hu

A brit hatóságok már többet tudnak arról a szerről, amellyel ismeretlen tettesek megmérgezték az orosz származású brit-orosz kettősügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, Juliját.

Amber Rudd belügyminiszter közölte, a hatóságok megtalálták a Salisburyben elkövetett merénylethez használt anyagot, s azt most a hadsereg egyik kutatóintézetében analizálják. Londoni közlések szerint az illetékesek hamarosan további részleteket is elárulnak a mérgezéshez használt szerről. Szkripal és lánya változatlanul súlyos állapotban van, s ugyancsak kezelik még az áldozatokat kórházba szállító mentősök egyikét is.


A hatóságok szerint a merénylet kivizsgálása hosszú ideig tart majd, s a rendőrség azt kérte, hogy mindenki jelentkezzen, aki tanúkként újabb információkkal tud szolgálna. „Rossz volt az idő, a szokásosnál kevesebben voltak a környéken. Minden bejelentés fontos a számunkra” – mondta a helyi rendőrség szóvivője.


Szkripal 2010 óta élt nagy-Britaniában – akkor cserélték ki őt több, Nyugaton elfogott orosz ügynökre – s ismerősei szerint azt ismételgette, attól tart, az orosz titkosszolgálat nem fogja őt békén hagyni. Míg a brit politikusok azt sugallják, hogy a merénylet mögött Moszkva áll, az orosz illetékesek tagadják, hogy közük lenne az akcióhoz. Többek között az az Andrej Lugovoj is „oroszellenes hisztériának” nevezte a britek viselkedését, akit Londonban azzal vádolnak, hogy 2006-ban ő ölte meg a brit fővárosban Alkeszandr Litvinyenkót, az FSZB kiugrott tisztjét. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!