szerző:
hvg.hu

Egy évig tartó per után a drezdai területi bíróság bűnösnek talált nyolc embert a menekültek, illetve politikai ellenfeleik elleni támadások végrehajtásában.

A „Freitali csoport” tagjai 4-10 éves börtönbüntetést kaptak. A szélsőjobboldaliakat egyebek mellett gyilkossági kísérlet, menekültszállások elleni támadás, illetve terrorista csoport létrehozásának a vádjában találták bűnösnek. Jörn Hausschild ügyész szerint a bűnelkövetők idegengyűlölő és náci ideológiát valló emberek, akiknek célja az volt, hogy a félelem klímáját hozzák létre az országban. Hozzátette, csak a szerenbcsén múlott, hogy végül senki sem halt meg a terrorcselekményekben.

A vádlottak ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy ők meg akarták védeni Németországot a bevándorlóktól, a menekültektől, illetve a más politikai nézeteket valló emberektől. Azt is hangsúlyozták, hazaárulónak tartják Angela Merkel kancellárt.

A per egyik érdekessége volt, hogy kiderült: egyes rendőrök szimpatizáltak a „Freitali csoport” nézeteivel, egyikük rendszeresen értesítette a banda tagjait arról, hol járőröznek éppen a rendőrök. Az 51 éves rendőrt azonosították, s felfüggesztették állásából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!