szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több héten át lassabban jártak az európai elektromos hálózathoz kötött órák, mindez a Szerbia és Koszovó közötti politikai feszültség következménye.

Több perccel lemaradtak az európai elektromos ébresztőórák, illetve a mikróhullámú sütőkön és egyéb háztartási berendezéseken lévő órák. Minden annak a következménye, hogy Szerbia és Koszovó áramszolgáltatói nem hajlandóak szóba állni egymással, illetve kisegíteni egymást.  Az utóbbi hetekben Koszovó tartósan nem tudott annyi energiát termelni, amennyit felhasznált, Szerbia viszont – megszegve európai kötelezettségét – nem segítette ki a Szerbiából 2008-ban kivált tartományt. Ennek következtében az átlagos áramfrekvencia 50 hertz alá esett, s ennek következtében a hálózathoz kötött órák késni kezdtek.

Az európai áramhálózatnak 35 tagállama van, a Koszovó–Szerbia-vita okozta frekvenciacsökkenés 25 államot érintett, s még Spanyolországban is érezték a vita hatását. A frekvenciaesés nem volt olyan mértékű, hogy az kiterjedt áramszünetek veszélyt okozta volna. Az átlag frekvencia 49,8 hertzre esett, az általános áramszünet pedig 47,5 hertznél következhet be. Brüsszeli források szerint ilyen tartós frekvencia-visszaesés még nem történt Európában. Koszovó – mostanra stabilizálta az áramtermelést, így a frekvencia ismét elérte az 50 hertzet.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt