szerző:
hvg.hu

Az indiai legfelső bíróság helyreállította egy hindu asszony és egy muszlim férfi korábban hivatalosan érvénytelenített házasságát. Indiában sokan hinduellenes muszlim összeesküvéstől tartanak.

A húszas éveiben Hidaja Dzsahan beleszeretett egy muszlim férfiba, s ezért áttért a muzulmán vallásra, majd feleségül is ment szerelméhez. Az eredetileg Ahila Aszokannak hívott lány szülei megtámadták a bíróságon a házasságot, s a helyi bírák érvénytelenítették is a frigyet. Most a legfelső bíróság igazat adott ugyan Dzsahanéknak, ám sok hindu attól tart, a muszlimok „szerelemdzsihádot” indítottak a más vallásúak ellen. 

A „szerelemdzsihád” azt jelenti, hogy a muszlim férfiak tudatosan keresnek maguknak más vallású nőket, hogy azokat feleségül véve az utódok már muszlimok legyenek. A legfelső bíróság végül az után ismerte el a házasság érvényességét, hogy Hidaja Dzsahan eskü alatt vallotta, önszántából kötött házasságot, s váltott vallást. A két per között Hidaja szülei házi őrizetben tartották lányukat, s még az egyetemre sem engedték el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!