szerző:
hvg.hu

Hat szarvasmarháját vesztette el egy pillanat alatt egy ausztrál farmer. A heves esőzések után a nyájat ellenőrző férfi szörnyülködve vette észre, hogy hat marhája élettelenül fekszik egy sorban. Az állatokkal a szakemberek szerint villámcsapás végzett, s ennek kapcsán ismét feléledt a vita: valóban a zsiráfokat fenyegeti legjobban a villámcsapás?

A queenslandi farmer állatai egy sorban, a kerítés mellett feküdtek, s a sydneyi egyetem tudósai szerint a szarvasmarhák azért múltak ki, mert a villámcsapás pillanatában hozzáértek a drótkerítéshez. „Egy pillanat alatt elpusztultak, megállt a szívük” – magyarázta Sabrina Lomax.


A BBC-nek nyilatkozó tudósok szerint az emlősök közül valóban a legmagasabbra növő zsiráfokat fenyegeti a legjobban a villámcsapás. Néhány évvel ezelőtt az egyik brit sorozatban is feltűnő állattal, Hamley-vel végzett villámcsapás, s az állatkertekben élő zsiráfok is nagyobb veszélyben vannak, mint alacsonyabb társaik. „Jellemzően a zsiráfok a legmagasabb pontok az állatkertekben, s a vadonban a rájuk leselkedő veszélyt csökkentik a közelben lévő fák is. Míg a zsiráfok eredeti élőhelyein viszonylag ritka a villámcsapás, az állatkertekben nagyobb ez a veszély” – idézte a BBC a szakértőket. 

Ez persze nem jelent tömeges zsiráfhalált, évente egy-két zsiráffal pusztul el így. „Sokkal veszélyesebbek az emberek, az orvvadászok, s emiatt Afrika több körzetében zuhanásszerűen csökken a zsiráfok száma” – hangsúlyozta Julian Fenessy, Namíbiában élő tudós. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!