szerző:
hvg.hu

Szándékos emberölés vádjával bíróság elé akarja citálni Arnold Schwarzenegger a legnagyobb olajipari társaságokat. A színészből, majd kaliforniai kormányzóból lett környezetvédelmi aktivista szerint az olajipari nagyok ugyanúgy tudták, hogy tevékenységükkel emberek halálát okozzák, mint a már felelősségre vont dohányipari cégek. Schwarzenegger később a legújabb Terminátor-filmről is beszélt.

Az osztrák származású Schwarzenegger az olajipar központjának számító Texasban rendezett konferencián közölte, már tárgyalásokat kezdett néhány ügyvédi irodával, s ezzel párhuzamosan szeretné megszerezni a közvélemény támogatását is. „Ugyanaz a helyhez, mint a dohányipar esetében volt. Ezek a cégek, miközben évtizedeken át tisztában voltak azzal, hogy a dohányzás ártalmas, rákot okoz és megöli az embereket, igyekeztek letagadni a tényeket. Végül bíróság elé kényszerültek és több százmillió dollárnyi kártérítést fizettek. Az olajipari vállalatok 1959 óta tudják, hogy a fosszilis energiahordozók elégetése globális felmelegedést okoz, s ez veszélybe sodorja az embereket, s sokak halálát okozza majd” – magyarázta a színész-exkormányzó.

Azt is elárulta, hogy a perek pontos időzítését májusban, egy Bécsben rendezendő környezetvédelmi konferencián tárja a közönség elé. „Ha bemész a szobába, és tudod, hogy le fogsz lőni valakit, az szándékos emberölés. Nem hiszem, hogy ez másképpen lenne az olajipari vállalatokkal” – tette hozzá a republikánus színekben politizáló Schwarzenegger.

Beszélt a legújabb Terminátor-filmről is, melynek forgatása júniusban kezdődik, s amelyben a szokásos T-800 modellként jelenik majd meg a filmvásznon. A színész, aki közismerten rossz viszonyban van Donald Trump elnökkel, közölte: „lehet, hogy majd át kell írni a forgatókönyvet, és be kell venni Trumpot. A T-800 modell visszatér az időben, s az a feladata, hogy 2019-ben szabadítsa ki Trumpot a börtönből” – viccelődött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt