szerző:
hvg.hu

A kulturális intézet az orosz-brit diplomáciai viták terepévé vált.

Közleményben erősítette meg a British Council, hogy leállítja oroszországi tevékenységét. Az Egyesült Királyság több mint száz országban jelenlévő kulturális és oktatási ügyekkel foglalkozó szervezete annak a diplomáciai konfliktusnak vált az áldozatává, amely Szergej Szkripal kettős ügynök meggyilkolása miatt tört ki.

Az idegméreggel végrehajtott támadás miatt a brit kormány kiutasított 23 orosz diplomatát, erre válaszul szombaton az orosz külügyminisztérium nyilvánított nem kívánatos személynek 23 brit diplomatát, visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására vonatkozó engedélyt, és leállítatta a British Council működését is.

A szervezet csalódottságának adott hangot, kiemelve, hogy „amikor a politikai vagy a diplomáciai viszonyok megromlanak, a kulturális kapcsolatok és az oktatási lehetőségek életbevágóak, hogy sikerüljön fenntartani az emberek és intézmények közötti párbeszédet”.

Nem ez az első alkalom, hogy a Kreml a British Councilt is bevonja egy politikai vitába: 2007 végén az intézmény vidéki egységeit záratta be Moszkva egy diplomáciai vita hevében, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása miatt. (A volt orosz állambiztonsági tisztet radioaktív izotóppal mérgezték meg 2006-ban.) Akkor a British Council jogszerűtlennek nevezte a döntést.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!