szerző:
hvg.hu

A volt francia elnököt egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki.

Őrizetbe vette a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnököt – közölte a Reuters egy francia bírósági forrásra hivatkozva.

A volt francia elnököt egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki.

A Le Monde arról írt: a volt elnököt legfeljebb 48 óráig tarthatják őrizetben.

Azt már 2013-ban elkezdték vizsgálni, hogy 2007-ben, Sarkozy megválasztásakor milyen kampánytámogatásokat fogadott el. Egy akkoriban kiadott dokumentum szerint Líbiából kaphatott illegálisan pénzeket a kampányához.

Sarkozy ellen a 2012-es, vesztes kampányának finanszírozása miatt is indult már vizsgálat, abban az ügyben már bíróság elé is állt. A vád szerint szándékosan túllépte a maximálisan költhető 22,5 millió eurónyi kampánykeretet, a túlköltekezést pedig hamis számlákkal próbálta leplezni. Egy másik ügyben még 2014-ben korrupció, befolyással üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt indítottak eljárást ellene. Akkor azzal vádolták meg: az elnöksége idején informátori hálózatot működtetett a rendőrségen és a bíróságokon, hogy tudja, mikor készül vizsgálat a hozzá közel állók ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!