szerző:
MTI / hvg.hu

Sajtóértesülések szerint három embert lőtt agyon, hármat pedig megsebesítették. A túszejtésért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A francia miniszterelnök terrortámadásnak minősítette az esetet.

Túszokat ejtett péntek délelőtt egy fegyveres egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trebes településen. A Sky News tudósítása szerint a túszejtő egy 30 éves, francia-marokkói származású férfi, aki ismert volt a hatóságok előtt. A Le Figaro szerint egyszer már el is ítélték fegyverbirtoklásért.

A francia belügyminiszter korábban azt közölte, hogy két ember vesztette életét a támadásban, sajtóértesülések szerint azonban van egy harmadik halálos áldozat is.

Az üzlethelyiséget délután háromnegyed háromkor megrohamozták a párizsi antiterrorista egységek, és agyonlőtték a túszejtőt. Ezt Gerard Collomb belügyminiszter később megerősítette:

A Google Térkép szerint erről az üzletről van szó:

A Le Figaro szerint a fegyveres a túszejtést megelőzően ellopott egy gépkocsit Carcassone-ban, megölve annak sofőrjét és megsebesítve az utasát.

Út közben Trebes felé a gépkocsiból rálőtt hat rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A késsel, gránátokkal, valamint pisztolyokkal felszerelkezett támadó a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe.

©

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel. A The Sun is arról számolt be, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért. A Le Figaro azt írta, a férfi a túszokért cserébe Salah Abdeslam szabadon engedését követelte.

A francia miniszterelnök, Edouard Philippe terrortámadásnak minősítette az esetet, később így tett Emmanuel Macron francia elnök is, aki a brüsszeli EU-csúcs közben tartott sajtótájékoztatót az ügyben.

Az Euronews élőben sugározza az eseményeket:

A Le Figaro azt írja, hogy egy csendőr, amíg a túszdráma zajlott, önként vállalta, hogy bemegy az üzletbe, ha a támadó elengedi az egyik foglyát. A lap úgy tudja, hogy ő is megsérült, amikor a terrorellenes egységek megrohamozták a szupermarketet. Az állapotáról egyelőre nem tudni.Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Ez látványos lesz: komoly változás jön jövőre a laptopokba

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját