szerző:
hvg.hu

António Guterres ENSZ-főtitkár "felelős cselekedetre" szólította fel az országokat az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén, amelyen Oroszország és az Egyesült Államok szócsatát folytatott az esetleges Szíria elleni légicsapások kapcsán.

António Guterres figyelmeztetett, hogy a szíriai állítólagos vegyifegyver-támadással kapcsolatos növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak. Ezért felelősségteljes magatartásra szólította fel a szíriai konfliktusban érintett országokat, miután Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok katonai csapásra készül megtorlásul a dúmai támadás miatt.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy Donald Trump elnök még nem döntött a lehetséges szíriai lépésekről. Amerikai becslések szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök - közölte az ENSZ-nagykövet.

Nikki Haley hangsúlyozta, hogy "egy adott pillanatban tenni kell végre valamit". Ezzel arra utalt, hogy Oroszország számos alkalommal vétózta meg az ENSZ-ben - legutóbb kedden -, hogy vizsgálatot folytassanak arról, bevetett-e a vegyi fegyvereket a szíriai rendszer. Hozzátette: pénteken Washingtonba utazik, hogy tárgyalásokat folytasson a Fehér Házban.

Trump korábban azonnali katonai választ helyezett kilátásba az állítólagos vegyifegyver-támadásra megtorlásul, azóta visszalépett a fenyegetésektől.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy Bassár el-Aszad szíriai kormányának elűzésében és Oroszország visszaszorításában érdekeltek. Az orosz nagykövet kijelentette: "Washington egy olyan politika mellett döntött, amely szabaddá teszi az utat a Szíria elleni katonai forgatókönyv előtt. Ezt nem szabad eltűrni".

"Továbbra is azt látjuk, hogy veszélyes katonai előkészületek folynak egy szuverén állam elleni illegális erő alkalmazására, ami sérti a nemzetközi jogot" - jelentette ki Nebenzja.

Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet hangsúlyozta: a szíriai kormány döntése, miszerint ismét vegyi fegyvereket vet be, elérte azt a pontot, ahonnan "már nincsen visszaút". Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön egy interjúban kijelentette: bizonyítékunk van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje klórgázt vetett be április 7-én Dúmában.

Az ENSZ háborús ügyek kivizsgálásában illetékes nyomozói elítélték az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadást, és a bizonyítékok megőrzését követelték a jövőbeli nyomozás megindítása érdekében. "Az ilyen támadások elkövetőit azonosítani, és felelősségre kell vonni" - áll az ENSZ Szírai Nemzetközi Nyomozó Bizottságának Genfben kiadott közleményében. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott bizottság bizonyítékokat gyűjt a szíriai konfliktusban 2011 óta elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében.

A bizottság emlékeztetett, hogy eddig 34 alkalommal gyűjtöttek adatokat arról, hogy a szíriai konfliktusban érintett valamelyik fél vegyi fegyvereket vetett be. A bizottság üdvözölte, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőröket küld a dúmai támadás kivizsgálására.

António Guterres New Yorkban bejelentette, hogy megérkezett a vegyifegyver-ellenőrök első csoportja Szíriába. Hozzátette: a második csoport pénteken vagy szombaton érkezik az országba. Nyugati vezetők szerint klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban. A Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg "vegyi anyag" okozta tünetek. Washington és a szövetségesei a szíriai kormányt vádolják azzal, hogy vegyifegyver-támadás elkövetésével. Damaszkusz és szövetségese, Moszkva elutasítja ezt az állítást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!