szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem tört ki a vulkán, de a hamu miatt ellehetetlenült az élet Vanuatu Ambae nevű szigetén.

Szükségállapotot vezettek be az óceániai Vanuatu Ambae nevű szigetén a fokozódó tevékenysége miatt – közölte pénteken egy új-zélandi rádióállomás.

A Radio New Zealand (RNZ) Jesse Benjamin, a helyi katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy a Manaro vulkán miatt az embereket egy szomszédos szigetre telepítik át. A szükségállapotot nem egy közvetlen vulkánkitörés miatt rendelték el, hanem azért, mert a vulkánból óriási mennyiségben tör fel hamu, ami tönkre teszi a mezőgazdasági terményeket, megmérgezi a vizeket.

Tavaly szeptemberben hasonló készültséget rendeltek el Ambae szigetén, amikor vulkánkitörés veszélye miatt evakuáltak több mint 11 ezer embert a szomszédos szigetre. Október végén a szükségállapotot megszüntették, és az ott élők visszatérhettek lakóhelyükre.

Vanuatu a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában található, 83 szigetből áll. Az államtól északnyugatra fekszik Ausztrália, délre Új-Kaledónia, keletre pedig a Fidzsi Köztársaság, körülbelül 273 ezer lakosa van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

A Brexit nem várt mellékhatása: vége a hosszú nyaralásoknak

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Hét koronavírusos lakó halt meg a nagykanizsai idősotthonban

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak