szerző:
hvg.hu/MTI

Macron egy fát vitt ajándékba Trumpnak, amit közösen el is ültettek.

Háromnapos látogatásra érkezett Emmanuel Macron francia államfő és felesége az Egyesült Államokba, ahol hétfőn Donald Trump feleségével, Melaniával fogadta őket a Fehér Házban.

A két államfő kézfogása ezúttal meglehetősen hosszúra és váll-lapogatósra sikeredett, sőt, még puszit is nyomtak egymás arcára, majd hosszan szorongatták egymás kezét. Korábban Brüsszelben, majd Párizsban is többször legendásra sikeredett a két elnök kézfogása.

A két elnöki pár ezután elültetett egy fát, amit Macronék vittek ajándékba. A Quartz azt írja, a fa egy fiatal tölgy a franciaországi Belleau Woodból, ahol az első világháború idején komoly harcok dúltak, az amerikai csapatok pedig együtt harcoltak a britekkel és franciákkal, komoly veszteségeket szenvedve. Macron azért is vihette ezt a fát ajándékba Trumpnak, mert az amerikai elnök élénken érdeklődik az I. világháború iránt, kedvenc könyve pedig a Nyugaton a helyzet változatlan.

©

A két elnöki pár ezután repülőre szállt és Mount Vernonba utazott, ahol Trumpék díszvacsorán vendégelték meg Macronékat. A díszvacsorát a Washingtontól mintegy 25 kilométernyire fekvő, virginiai Mount Vernonban, az első amerikai elnök, George Washington – ma múzeumként szolgáló – egykori kúriájában adta az amerikai elnöki pár. Elemzők gesztusként értékelték a helyszínt: George Washington ugyanis az amerikai függetlenségi háború vezetője és hőse volt, és a franciákkal kötött szövetségének is köszönhette, hogy győzelemre vitte a függetlenségi harcot a britekkel szemben. 

A díszvacsorára – szakítva a hagyományokkal – ezúttal a megszokottnál jóval kevesebb, mintegy 150 vendéget hívtak meg, és nem kapott meghívót a kongresszus egyetlen vezető demokrata párti tagja és egyetlen újságíró sem. Demokrata párti politikusként egyedül John Bel Edwards louisianai kormányzó lehetett jelen az elegáns rendezvényen. Az estélyen – amelyet Melania Trump rendezett, és kívánságára 3500 szál virággal díszítettek – az előző elnök, Barack Obama hasonló díszvacsoráitól eltérően nem popsztárok léptek fel, hanem a washingtoni operaház társulata. 

Emmanuel Macron és Donald Trump kedden a Fehér Házban kezdi meg a tárgyalásait, amelyeken elsősorban az iráni atomalku jövőjéről, a szíriai helyzetről, az európai országokat, köztük Franciaországot is érintő alumínium- és acélipari termékek amerikai védővámjairól, valamint a párizsi klímavédelmi egyezményről lesz szó. A francia köztársasági elnök szerdán a kongresszus két háza előtt mond beszédet. 

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

A nap videója: Már táncolni is tud a Boston Dynamics robotkutyája, de még hogy

A nap videója: Már táncolni is tud a Boston Dynamics robotkutyája, de még hogy

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Wellhello a tagok távozásáról: A hír igaz, aggódni viszont nem kell

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása