szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még egyetlen román kormányfő sem kezdte ekkora össztűz alatt a mandátumát, mint tette az 54 éves Viorica Dancila.

Viorica Dancila legkisebb gondja volt az, hogy Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízatásának rendeletéből lemaradt a második keresztneve, a Vasilica, ezért a szükséges módosítás után másodszorra is el kellett küldeni azt a hivatalos közlöny szerkesztőségébe. Nagyobb fejfájást okozhat számára, hogy pártszimpátiától függetlenül a négy jelentős hírtelevízió napokon át egymásra licitálva kutakodott az őt lejárató életrajzi adatok után.

„Mostantól Teleorman és Teleorwoman irányítja az országot” – ez volt a legcizelláltabb megállapítás, arra utalva, hogy pártját, s vele a kormánykoalíciót diktátorként irányító Dragnea és Dancila az ország legszegényebb megyéjéből, Teleormanból került az ország élére. Az 1963-ban Rosiori de Vede városban született Dancila 1988-ban szerzett olajmérnöki diplomát Bukarestben, és az 1989-es rendszerváltást a helyi gimnázium tanáraként élte meg. Megérezve a baloldalt hatalomba segítő hullámot, 1996-ban beiratkozott a PSD helyi alapszervezetébe. Előbb a párt Videle városi nőszervezetét vezette, majd helyi, később megyei tanácsosként folytatta, és 2005-ben a PSD országos tanácsának tagja lett. Tíz évre rá a szociáldemokraták országos nőszervezetének élére került. Rosszindulatú pletykák szerint gyors karrierjében szerepet játszhatott a Dragneával kialakult „túl közeli” viszonya.

©

Dancila 2009 januárjában a kiskapun, a pártlista következő tagjaként jutott be az Európai Parlamentbe (EP), miután onnan két PSD-képviselő az előző évi választásokat követően inkább hazatért a bukaresti törvényhozásba. 2014-ben aztán már – szintén Dragneának köszönhetően – biztos befutó helyre került az EP-választási listán. A pártvezérhez való hűségét bizonyítandó, a 2009-es román elnökválasztáson Dancila a szülővárosában a jobboldali ellenfél Traian Basescu plakátjait tépegette az utcán, ami aztán nyilvános lökdösődésbe torkollott az utóbbi híveivel.

A kormányfői posztra jelölésekor derült ki, hogy a Dancila javára írt „brüsszeli sikerek” kimerülnek a PSD-csoport vezetőjének, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság tagjának vagy a nők egyenjogúságáért küzdő bizottság tagjának titulusaiban. A továbblépést a román média gyors és nem túl baráti kutatása szerint – amikor utánanéztek a politikus idegennyelv-ismeretének, amiről hiányzott az információ a hivatalos életrajzában – főleg az akadályozhatta, hogy a népi hímzéses ruhákat, kabátokat kedvelő Dancilának egy pohár víz kérésénél valószínűleg kimerül az angoltudása. Ezért kajánul bejátszottak olyan interjúkat, amelyekben a riporter angol kérdéseire románul válaszolt, de beleakadt a nyelve egy angol szöveg felolvasásába is.

Még talány, hogy Dragnea mivel vette rá miniszterelnök-jelöltjét a nyugodt, langyos brüsszeli lét feladására, hisz kormányfői fizetése alig a tizede lesz EP-képviselői juttatásainak. Segíthet, hogy a Dancila család gazdag. A férje, Cristinel az OMV Petrom olajtársaság egyik regionális igazgatója, a házaspár belterületi ingatlanokat birtokol Brassóban, Dolj megyében, lakást Videlen, Ploiestiben, autók sorakoznak a garázsaikban, a számláikon pedig nem kevés lej, dollár és euró pihen. Dancila fia, Victor két éve esküdött örök hűséget a menyasszonyának, aki Bukarest V. kerületében a polgármesteri hivatal jogtanácsosa, és a lagzin a PSD teljes felső grémiuma ropta.

Az írás eredetileg a HVG 2018/4. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!